Ürolojik üreterorenoskopi(urs) vakalarında sedasyon alan hastalarda kapnografinin (capnostream ile) rolü
Mehmet Selim Noyan, Sıtkı Göksu, Rauf Gül, Tuncer Yavuz
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon A.D
Giriş: Çalışmamızda; sedasyon altında yapılan üreterorenoskopi (URS) vakalarında, kapnografi monitörizasyonunun, apne, hipoksemi, desaturasyon ve diğer vital parametrelere etkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; etik kurul alındıktan sonra, sedasyon altında URS yapılan 18-75 yaş, 150 hasta dahil edildi. Olgular rastgele 2 gruba ayrıldı. Non-invaziv ETCO2 ve integre pulmoner indeks (IPI) monitörizasyonu yapılan olgular “Çalışma Grubu”, diğer olgular “Kontrol Grubu” olarak adlandırıldı. Hastalar standart olarak monitorize edildi. Sedasyon süresince iki gruptaki apne, hipoksemi, desaturasyon gelişimi ve havayolu yönetiminde yapılan müdahaleler kaydedildi. SpO2 değerinin başlangıca göre %5’ten daha fazla düşmesi desatürasyon olarak adlandırılırken; 90’ın altındaki SpO2 değerleri ise hipoksi olarak tanımlandı.
Bulgular: Gruplar arası hemodinamik veriler benzerdi. Hipoksemi ve desaturasyon, çalışma grubunda daha az görüldü (P<0.05) (Tablo1) Çalışma grubunda hipoksemi ve desaturasyon kişi sayısı 3 (%4) iken, kontrol grubunda hipoksemi 17 (%22,7) desatruasyon 24 (%32) olmuştur (p<0,05). Gruplar arası apne sıklığında ise istatistiksel fark yoktu. Ayrıca gruplar arasında minimum SpO₂ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. IPI değelerinde yanlış pozitiflik oranı %16,7 (desaturasyon yok iken testte var) iken yanlış negatiflik (varken testte yok) %2.9 idi (Tablo2).
Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda iki grup arasında apne insidansı benzer iken desaturasyon daha az görülmesi Capnostream’ın etkiliği olarak yorumlanmıştır. Conway ve ark. altı klinik çalışmanın derlemesinden elde ettiği bulgulara göre; kapnografi hipoksemik atak sayısını düşürmektedir (1). Cacho ve ark. sedasyon alan kolonoskopi işlemi sırasında apne veya hipoventilasyonun sıklıkla görüldüğünü belirtmişlerdir. Kapnografi solunum depresyonunun erken tespitinde nabız oksimetresinden daha güvenilir olduğunu tespit etmişlerdir (2). Çalışmamızda, IPI değerinin duyarlılığı 0.6 iken özgüllüğü 0.94 olarak bulunmuştur. Ancak kesin yargıya varabilmek için daha kapsamlı çalışmalar gereklidir.Sonuç; kapnografi ve IPI monitorizasyonu ile solunum depresyonu daha erken saptanıp gerekli müdahale ile apne, hipoksemi ve desatürasyon gelişimi önlenebilir kanaatindeyiz.
|