İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-038

Pierre Robin Sendromlu Yenidoğanda Glossopeksi Cerrahisi İçin Havayolu Yönetimi

Barış Demirci, Aslı Mete Yıldız, İlknur Hatice Akbudak, Simay Karaduman, Hülya Sungurtekin

Pamukkale Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon


Giriş:
Pierre Robin Sendrom (PRS)’lu çocuklarda, mikrognati ve glossopitoz (dil kökünün arka alta yer değiştirmesi) havayolu obstrüksiyonu ile beslenme güçlüğüne neden olur (1). Pierre Robin Sendrom’lu hastalarda kraniyofasyal dismorfoloji nedeniyle havayolunun ventilasyonu ve endotrakeal entübasyon zordur (2). Bu olgu sunumu ile glossopeksi cerrahisi planlanan Pierre Robin Sendrom’lu bir infantta, havayolu yönetimini tartışmayı amaçladık.

Olgu:
79 günlük, 3100 gram, 35 haftalık preterm doğan, Pierre Robin Sendromu tanısı konmuş infanta, havayolu obstrüksiyonu nedeniyle kulak burun boğaz cerrahisi tarafından glossopeksi operasyonu planlandı. Hastanın preoperatif değerlendirmesinde makroglossi, mikrognati, retrognati, glossopitozis, ASD, VSD anomalileri ile birlikte grade 1 intraventriküler hemoraji vardı. Hastanın preoperatif ekokardiyografisinde soldan sağa şant izlendi. Hastada olası bir zor entübasyon düşünülerek trakeostomi seti de dahil olmak üzere tüm zor havayolu ekipmanları hazır hale getirildi. Anestezi indüksiyonu maske ile %100 oksijen içinde %8 sevofluran ile sevofluran yüzdesi kademeli olarak düşülerek sağlandı. Maske ile ventilasyon yapılıp EtCO2 görüldükten sonra hastaya 0,3 mg/kg roküronyum intravenöz (iv) yoldan uygulandı. Yeterli anestezi derinliği ve kas gevşemesine ulaşıldıktan sonra video laringoskopun miller 1 numaralı blade’i kullanılıp krikoid bası yapılarak vokal kordlar görüldü. Cormack Lehane sınıflamasına göre kord vokallerin sınıflaması grade 3 idi. Pediatrik gum elastik buji trakeaya ilerletildi. Bujinin kılavuz teli çekildikten sonra üzerinden 3.0 mm kafsız endotrakeal tüp kaydırıldı. Tüpün yeri oskültasyon ve kapnograf ile doğrulanıp cerrahiye başlandı.

Tartışma ve Sonuç:
Erişkin olgularda zor entübasyon için videolaringoskop ve gum elastik buji kombinasyonunun kullanımının yararlı olduğunu gösteren yayınlar varken, Pierre Robin Sendrom’lu infantlarda zor entübasyon sırasında bu kombinasyonun kullanıldığına dair herhangi bir olgu sunumu mevcut değildir (3). Sonuç olarak pediatrik gum elastik buji, video laringoskop ile birlikte pediatrik zor havayolu vakalarında başarılı bir şekilde kullanılabilir.