İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-032

Sakral Erektör Spina Bloğu: Kadavrada Yayılım Çalışması

YUNUS OKTAY ATALAY, BAHAR TEKİN, GAMZE ANSEN, EMİNE UZUNOĞLU, BAYRAM UFUK ŞAKUL, HACİ AHMET ALICI

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ


Giriş:
Ultrasound (US) eşliğinde yapılan Sakral ESPB lokal anestezik uygulayarak sakral sinirlerin arka dallarında analjezi sağlamada, L5 - S1 düzeyinde radiküler ağrı tedavisini de, sağlayan yeni bir bloktur. Sonoanatominin vizualize edilmesi kolaydır ve lokal anesteziğin yayılımı US eşliğinde rahatça görülebilir. Literatüde etkin analjezi sağladığını bildiren yeni çalışmalar bulunmaktadır (1-2). Fakat lokal anestezik yayılımını inceleyen kadavra çalışması henüz bulunmamaktadır. Bu kadavra çalışmasındaki amacımız sakral ESPB sırasındaki yayılımı değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem:
Blok ultrason eşliğinde yüksek frekanslı lineer US probu (11-12 MHz, Vivid Q) 80 mm blok iğnesi (Braun 360°) kullanılılarak yapılmıştır. Kadavra pron pozisyonuna alındıktan sonra US probu sakrumun başlangıç ​​kısmını belirlemek için sagital düzlemde L5 vertebra spinöz çıkıntısına yerleştirilmiş, daha sonra kaudale hareket ettirilerek ve sakral medial krest görüntülenmiştir. Burada yine prob lateral yönde hareket ettirilerek US ile S2 seviyesinde optimum görüntü elde edildikten sonra blok iğnesi kranio-kaudal yönde ilerletilmiş ve Multifidus kası ile medial sakral krest arasındaki alana 5 mL salin enjekte edilip blok yeri doğrulandıktan sonra bu alana 20 mL metilen mavisi (MM) enjekte edilmiştir. Ardından prob kaudal yönde biraz daha ilerletilerek iğne yeniden yönlendirilmiş 5 mL salin ile alan doğrulandıktan sonra 10 mL MM S4 seviyesinde enjekte edilmiştir. Enjeksiyondan 20 dakika sonra anatomik diseksiyonla yayılım değerlendirilmiştir.

Bulgular:
Yapılan sakral diseksiyonda özellikle S2 - S3 ile S3 - S4 vertebraları arasındaki foraminalar olmak üzere sakral pleksusun çıktığı posterior sacral foraminaların boyandığı görülmüştür. Lomber bölge disessiyonunda erektor spina kasının anterior ve posterior yüzünün, erektor spina kasının derininde ise son seviyedeki multifudius kaslarının MM ile boyandığı görülmüştür. Son lumbar seviyedeki spinal sinirlerin arka köklerinin de boyandığı tespit edilmiştir (Şekil1).

Tartışma ve Sonuç:
Sakral ESP bloğu, sakral pleksusun innerve ettiği bölgeleri içeren ameliyatlarda analjezi amaçlı kullanılabilir gibi görünmektedir. Etkinliğini değerlendirecek çalışmalara ihtiyaç vardır.