İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-051

AMYOTROFİK LATERAL SKLEROZLU HASTADA ANESTEZİ YÖNTEMİ OLARAK PERİFERAL SİNİR BLOĞU UYGULAMASI- OLGU SUNUMU

Mehmet ŞAHAP, Damla TOSUN, Abdulkadir BUT

Ankara Şehir hastanesi


Giriş:
Amyotrofik Lateral Skleroz(ALS) üst motor nöron hasarı ile seyreden progresif nörodejenaratif bir hastalıktır. Bu hastaların anestezi yönetiminde operasyon sonrasında yaşanabilecek solunumsal komplikasyonlar iyi izlenmelidir. Bu olguda ortopedik cerrahi geçirecek ALS li bir hastada periferik sinir bloğu ile sağlanan anestezi yönetimini sunmayı amaçladık.

Olgu:
Hastamız 65 yaşında tibia plato kırığı nedeniyle operasyonu planlanan erkek bir hasta. ALS(18 yıl), HT, Hipotroidi tanıları mevcut. Fizik muayenesinde destekle yürüdüğü ve son 1 yıldır yemek yerken yutma problemleri yaşadığı öğrenildi. Nöroloji konsültasyonundan ALS fonksiyonel değerlendirme ölçeğine(ALSFRS) göre 48 üzerinden 33 puan alan hasta yüksek aspirasyon riski ve postoperatif mekanik ventilatör bağımlılığı riski olabileceği şeklinde görüş alındı.6 yıl önceki disk hernisi operasyonu sonrası solunum arresti öyküsü ve devamında uzun süre ybü de takip edilmiş. Hastanın laboratuar değerlerinde TSH: 32, T3 ve T4 normal idi. Cerrahi ekibin kırık hattının enfekte olabileceği kaygısı üzerine hasta ötiroid olması beklenmeden operasyon kararı alındı. Hastada anestezi seçeneği olarak femoral + popliteal sinir blok kombinasyonu seçildi. Hastaya uygulanacak anestezi seçeneklerinde yaşanabilecek problemler konusunda detaylı bilgilendirme yapıldı ve onam alındı.Gerekli hazırlıklar sonrasında popliteal seviyede siyatik sinir blokajı ve femoral sinir blokajı yapıldı. Ultrasonun eşliğinde popliteal fossada tibial sinir ve perenoal sinir etrafına 100mg %0,5 lidokain ve 50mg %0,25 bupivakain verildi. Sonrasında femoral sinir etrafına 200mg %1 prilokain ve %0,25 bupivakain verildi.Periferik sinir blokları uygulandıktan yaklaşık 20 dakika sonra yapılan duyu muayenesinde hastanın operasyon bölgesinde ve pnömatik turnike kullanılacak olan uyluk alt üçte birlik kısmında pin-prick ve soğuk uygulama testleri ile hipoestezi sağlandığı görüldü. Kan basıncı kontrolü ve hafif sedasyon amacıyla 0.5mcg/kg bolus sonrası 0,05mcg/kg/dk hızla intravenöz (iv) remifentanil infüzyonu başlatıldı. Operasyon sorunsuz tamamlandı.

Tartışma ve Sonuç:
ALS hastalarda genel anestezi ile uzamış solunum depresyonu riski söz konusu iken rejyonel anestezi yöntemleri ile de altta yatan hastalığın alevlenme ihtimali bulunmaktadır. Bu vakada ALS hastalarında periferik sinir bloğu uygulamasının sorunsuz bir şeklide yapılabileceği gözlendi.