I-GEL LARİNGEAL MASKE UYGULAMASINDA İNDÜKSİYONDA KULLANILAN FARKLI ANESTEZİK AJANLARIN ETKİNLİK VE KOMPLİKASYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
G.OLGAÇ
1, B.AKAN
1, C.KAPAN
1, D.ALBAYRAK
1, D.ERDEM
1, B.DİKMEN
1, N.GÖĞÜŞ
1
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Çalışmada; erişkin hastalarda, indüksiyonda kullanılan propofol ve propofole eklenen fentanil veya ketaminin I-Gel LMA yerleştirilme kolaylığına ve hemodinamik parametrelere etkisi ile postoperatif komplikasyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Supin pozisyondaki ekstremite cerrahisinde, kas gevşetici kullanılmadan I-Gel LMA yerleştirileren hastalar dahil edildi. 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri, ASA ve Mallampati skoru 3 ve üzerinde, maksimum ağız açıklığı 3 cm, tiromental mesafesi 6 cm ve sternomental mesafesi 12,5cm’den küçük, daha önce baş boyun cerrahisi geçiren hastalar çalışma dışı bırakıldı. İndüksiyonda kullanılan anestezik ajanlar ve dozlarına göre Grup I(n=30) 3mg.kg-1 propofol, Grup II(n=30) 2.5mg.kg-1 propofol ve 1mcg/kg fentanil, Grup III(n=30) ise 2.5mg.kg-1 propofol ve 0.5mg.kg-1 ketamin olarak 3 gruba ayrıldı. Hasta özellikleri, I-Gel LMA yerleşim kolaylığı, peroperatif komplikasyonlar, hemodinamik veriler, BİS değerleri; premedikasyon öncesi, indüksiyon öncesi ve sonrası, yerleştirilme sırasında ve sonrasındaki 1, 3, 10. dakikalarda, uyandırma sırasında BİS değeri 61- 80 olduğunda, ekstübasyon ve sonrasında kaydedildi.
Grup III’de kalp hızı değişmedi. Her üç grupta da sistolik, ortalama ve diyastolik arter basınç değerleri indüksiyon sonrası, yerleştirilme sonrası 1,3,10. dakikalarda düşmesine rağmen müdahale gerektirmedi. Propofol ve birlikte kullanılan fentanilin I-Gel LMA yerleştirilmesindeki hareketleri engellediği görüldü.
I-Gel LMA yerleştirilmesinde indüksiyonda propofolün ketamin ile birlikte kullanılmasının hemodinamik stabilite sağlanması, fentanil ile birlikte kullanılmasının ise yerleştirilme sırasındaki hareketlerin önlenmesi ve yerleştirilebilme kolaylığı açısından etkili olduğu belirlendi.
|