İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-157

POSTERİOR REVERSİBLE ENSEFALOPATİ SENDROMLU KALP TRANSPLANT ALICISINDA PERKÜTAN TRAKEOTOMİ DENEYİMİMİZ

Deniz Sivrioğlu, İrem Ulutaş Ordu, Fatma İrem Yeşiler, Sarp Beyazpınar, Helin Şahintürk, Pınar Zeyneloğlu

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, Ankara, Türkiye


Giriş:
Posterior reversibl ensefalopati sendromu (PRES), akut hipertansif hastalarda tanımlanan, mental durum değişiklikleri, baş ağrısı, nöbetler, fokal nörolojik defisitler ve görme bozuklukları ile karakterize, kesin tanısı radyografik görüntüleme ile konan bir sendromdur (1,2). PRES gelişen hastalarda bilinç durum değişikliği nedeniyle uzamış mekanik ventilatör ihtiyacına bağlı perkütan trakeotomi açılması gerekebilmektedir (3).

Olgu:
Kardiyomyopati ve konjenital kalp hastalığı (tek ventrikül, TCPC-fontan sirkülasyonu) tanılarıyla sol ventrikül destek cihazı (LVAD) ile takip edilen 17 yaş erkek hastaya acil ortotropik kalp transplantasyonu yapıldı. Antirejeksiyon tedavisinin (takrolimus, mikofenolat mofetil ve prednizon) 5. gününde mekanik ventilasyondan (MV) ayırma sürecinde günlük sedasyon tatili ve nörolojik muayeneleri yapıldığında Glaskow koma skalası (GKS) 6, ajite, sol üst ekstremitede ciddi güç kaybı (1/5) olması üzerine çekilen manyetik rezonans görüntülemede her iki hemisferde frontal, oksipital, bazal ganglionlarda ve periventriküler düzeyde PRES ile uyumlu olduğu düşünülen yaygın difüzyon kısıtlılığı saptandı. Pompa süresinin uzunluğu, immünsüpresif tedavi ve hastanın hipertansif seyretmesi ayırıcı tanıda düşünüldü. Hipertansif ensefalopatiye sekonder uzamış MV ihtiyacına bağlı postoperatif 10. günde hastaya yatak başı bronkoskopi kılavuzluğunda perkütan trakeotomi açıldı. Tac tedavisi, sirolimus olarak değiştirildi ve yatışı boyunca anthipertansif tedavilerle normotansiyon sağlandı. GKS 14 ve spontan solunumu olan hasta 15 gün dekonnekte takip edildi. Nakilden 34 gün sonra servise devredildi. Nörolojik semptomları gerileyen hasta servis takibinin 4. gününde dekanüle edildi ve postoperatif 45. günde GKS 15 olarak eve taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
PRES, solid organ transplantasyonu sonrası nadir görülen nörolojik komplikasyonlardandır ve PRES için postoperatif ilk 1 ay kritiktir. Kalp transplantasyonu sonrasında nörolojik belirtilerle birlikte hipertansif seyreden alıcılarda yoğun bakım uzmanlarının PRES tanısı için farkındalığı olmalıdır. Bu olguda amacımız kalp transplantasyonu sonrası PRES gelişen hastalarda bilinç durum değişikliği nedeniyle perkütan trakeotomi açılabileceği veya düşünülmesi gerekliliğini vurgulamaktır.