İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-048

Cushing Sendromlu Olguda Anestezi Yönetimi

İbrahim EKŞİ, Bülent Barış GÜVEN, Tuna ERTÜRK, Ayşın ERSOY

Sultan
2.nci Abdulmahamid Han Eğitim ve Araştırma Hst.



Giriş:
Cushing sendromu, kortizol hormonunun sirkadiyen ritminin bozulması sonrası büyük oranda kortizol artışına ve kısmen de mineralokortikoid ile androjen artışına maruz kalma ile karakterizedir(1,2). Bu hastaların perioperatif risklerinin belirlenmesi, iyi bir preoperatif hazırlık, intraoperatif metabolik ve fizyolojik verilerin yakın izlemi başarılı bir anestezi uygulaması için gereklidir.

Olgu:
Cushing sendrom tanılı, sürrenalinde hiperplazi tespit edilen 27 yaşında kadın hastaya üroloji kliniği tarafından laparoskopik sol surrenalektomi operasyonu planlandı. Hastaya ameliyattan 12 saat önce preoperatif profilaktik 100İÜ/kg DMAH uygulandı ve hipokalemi için spironolaktan başlandı. Ameliyat günü iki bölünmüş doz halinde 200 mg/gün iv. bolus hidrokortizon uygulandı. Hastaya ameliyathane salonunda yakın hemodinamik takip için sağ radial arter ve sağ internal juguler venden kateterizasyon yapıldı. Fentanil 1 mcg/kg, propofol 2 mg/kg, rokuronyum 0.8 mg/kg ile anestezi indüksiyonu uygulandı. İdame %50 O2/hava ile %2 sevofluran karışımı ve 0.25 µg/kg/dk remifentanil infüzyonu ile devam etti. Hasta izlemi, santral venöz basınç, elektrokardiyogram (EKG), sıcaklık, idrar çıkışı, end-tidal karbondioksit, şeker kan seviyesi, elektrolit seviyeleri ve invaziv arteryel monitorizasyon kontrol edilerek yapıldı. 145dk. süren operasyon bitiminde sugamadeks (2mg/kg) ile hasta sorunsuz şekilde ekstübe edildi. Hemodinamisi ve vital bulguları stabil olan hasta 1 saat sonra kliniğine gönderildi. Postop. ilk gün günde 4 kez PO 25mg hidrokortizon devam etti ve postoperarif 2nci gün hasta taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Cushing sendromunda merkezi kilo alımına bağlı zor entübasyon , cilt incelmesine bağlı deride laserasyonlar, kas kitlesindeki azalmaya bağlı nöromuskuler ajanlara karşı artmış duyarlılık , derin ven trombozuna bağlı pulmoner emboli ve hipokalemik alkaloz (için olgumuza preop. spironolaktan başlandı) karşılaşabileceğimiz perioperatif sorunlardır. Bu olgularda surrenalektomi kalıcı glukokortikoid ve mineralokortikoid eksikliği yapacağından bizim olgumuzda olduğu gibi hidrokortizon tedavisine ameliyat sırasında hemen başlanmalıdır. Oluşabilecek elektrolit imbalanslarına müdahele edilmeli, transport esnasında kırık oluşmaması için özen gösterilmeli, tansiyon ve glisemi için yakın takip yapılmalı ve gerek duyulduğunda immün disfonksiyona bağlı fırsatçı enfeksiyonlar oluşmaması için profilaktik antyibiyotik başlanmalıdır.