İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-030

Süspansiyon Laringoskopi Uygulamasının Optik Sinir Kılıf Çapı Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi: Gözlemsel Çalışma

Gülçin Büyükbezirci, Şule Arıcan, Feyza Kolsuz Erdem, Resul Yılmaz, Mehmet Akif Eryılmaz, Hamdi Arbağ, Aybars Tavlan

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Optik sinir kılıf çapı ölçümü intrakraniyal basıncın takibinde kabul görmüş noninvaziv bir tekniktir. Laringoskopi intrakraniyal basınç artışına neden olabileceği gösterilmiş bir uygulamadır.Bu çalışmada süspansiyon laringoskopi cerrahisinde uzun süreli uygulanan laringoskopinin optik sinir kılıf çapı ve dolayısıyla intrakraniyal basınç üzerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Genel anestezi altında hastalar video laringoskop ile entübe edilerek supin pozisyonda boyun hiperekstansiyona getirilerek KBB uzmanı tarafından laringoskopi yapılarak vokal kordlar en net görünür halde iken bleyd süspanse edilerek tespit edildi ve cerrahi gerçekleştrildi. T0 (anestezi indüksiyonundan sonra), T1 (entübasyondan hemen sonra), T2 (süspansiyon laringoskopi başlangıcında boyun hiperekstansiyonda iken), T3 (süspansiyon laringoskopi bitiminde boyun hiperekstansiyonda iken), T4 (süspansiyon laringoskopi sonlandırıldıktan 5 dakika sonra baş nötr pozisyonda iken) optik sinir kılıf çapı ölçümleri yapıldı.

Bulgular:
Çalışmaya 50 hasta dahil edildi.Ortalama ONSD değerleri T0’da 3.8±0.3mm, T1’de 4.0±0.5 mm, T2’de 5.1±0.8 mm, T3’de 5.1±0.8 mm, T4’de 4.1±0.5 mm olarak tespit edildi. ONSD değerlerindeki en belirgin artış süspansiyon laringoskopinin başlangıcında tespit edildi.T0 ortalama ONSD değerleri tüm zaman noktalarından anlamlı derecede düşük iken; T1 değerleri T0 değerlerinden, T2 ve T3 değerleri T0,T1 ve T4 değerlerinden,T4 değerleri T0 değerlerinden anlamlı derecede yüksek tespit edildi.Süspansiyon laringoskopi süresinin T3 ve T4 ONSD değerleri üzerine etkisi incelendiğinde anlamlı ilişki tespit edilmedi (R:-0.050,p:0.729 - R:0.089,p:0.541). BMI ve Mallampati skorları ile ONSD değerleri arasındaki ilişki incelendiğinde de anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0.05)

Tartışma ve Sonuç:
Çalışma sonuçlarına göre süspansiyon laringoskopinin ONSD ölçümlerinde giriş değerlerine göre belirgin artışa neden olduğu tespit edildi ve bu artış inrakraniyal basınç artışına işaret eden değerlerde idi. Süspansiyon süresi ONSD artışına etki etmezken prosedür sonunda ONSD değerlerinin giriş değerlerine yaklaştığı tespit edildi.Süspansiyon laringoskopi cerrahisi için yapılan süspansiyon ve boynun hiperekstansiyonu optik sinir kılıf çapında belirgin artışa neden olur. Ancak süspansiyon süresi çap artışını etkilememektedir. Dolayısıyla intrakraniyal basınç artışının risk teşkil edeceği hastalarda ultrasonografik ONSD ölçümü yapılmasını ve cerrahi bitiminde en kısa sürede başın supin pozisyona getirilmesini öneriyoruz.