İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-041

Plak-Vida Yöntemi ile Tedavi Edilen Distal Radius Kırığı Hastalarında Üç Farklı Anestezi Tekniğinin Karşılaştırılması: WALANT Tekniği Cost-Efektif Midir?

Nur Canbolat, Serkan Bayram, Muhammed Furkan Darılmaz, Ayşe Hüma Kalyoncu, Taha Kızılkurt, Özgür Selek, Kemalettin Koltka

İstanbul Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Son yıllarda özellikle üst ekstremite cerrahisinde yaygın olarak kullanılan, uyanık hastada (wide awake anesthesia) turnike kullanılmadan yapılan (WALANT) ve içeriğinde lokal kanamayı azaltan epinefrin bulunan bir lokal anestezi türüdür. Çalışmamızda amaç WALANT tekniğinin distal radius kırığı cerrahisinde etkinliğini değerlendirmek ve hem genel (GA) hem de rejyonal (supraklavikular blok) anestezi (RA) ile karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem:
Distal radius kırığı nedeniyle 2020-2022 yılları arasında plak-vida ile osteosentez ameliyatı yapılan 57 hasta, WALANT tekniği (12 hasta), GA (21 hasta) ve RA (24 hasta) çalışmaya dahil edildi. Amsterdam Preoperatif Anksiyete ve Bilgi Ölçeği (APAIS) skoru, anestezi süresi, ameliyat süresi, ameliyat esnasında ağrı, peroperatif komplikasyon, hastanede kalış süresi, ameliyat sonrası ağrı skoru (postop 6. Saat, 1. Gün ve 2. Gün) ve toplam hastane maliyeti verileri hasta dosyasında retrospektif olarak değerlendirildi. Ayrıca WALANT ve RA grubunda intraoperatif görsel analog skala (VAS) skoru elde edildi. Ameliyattan altıncı ay QuickDASH skorları ve hareket açıklığı (ROM) elde edildi.

Bulgular:
WALANT grubunda ortalama yaş 45 yıl (8 kadın, 4 erkek), RA grubunda 52 yıl (15 kadın, 9 erkek) ve GA 47 yıl (12 kadın 9 erkek) olarak saptandı. GA grubunda diğer gruplara kıyasla anestezi süresi anlamlı olarak daha kısa olduğu saptandı. RA ve WALANT grubundaki hastaların hiçbirinde ameliyat esnasında ağrı olmadı. Ameliyat süresi arasında anlamlı fark saptanmadı. WALANT ve RA grubundaki hastaların hiçbirinin ameliyat sırasında GA'ya dönülmesi gerekmedi ve herhangi bir yan etki bildirilmedi. WALANT grubunun hastanede kalış süresi ve hastane maliyeti diğer gruplardan anlamlı olarak az olduğu saptandı. Hastaların altıncı ay DASH skorları ve el bileği hareket açıkları arasında anlamlı fark saptanmadı.

Tartışma ve Sonuç:
WALANT tekniğinin hastane masrafının daha düşük olması ve erken postoperatif ağrı skorlarının üstün olmasının yanında, genel anesteziye uygun olmayan hastalarda veya uzman anestezi ekipmanı erişimin olmadığı merkezlerde kullanılabilecek etkili bir anestezi tekniğidir.