İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-007

COVID 19 Enfeksiyonuna Sekonder Ağır Karaciğer Yetmezliği:Olgu Sunumu

Bahar Güler, Tuğba Yücel

S.B.Ü. İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH


Giriş:
COVID-19 hastalığında karaciğer, akciğerlerden sonra en sık etkilenen organdır (1). Yapılan epidemiyolojik çalışmalara göre enzim yüksekliğinin kolanjiyopati ve karaciğer yetmezliği ile ilişkili bulunduğu ortaya konmuştur (1,2). Bu çalışmada, COVID 19’u takiben gelişen sklerozan kolanjit ve son dönem karaciğer hastalığı nedeniyle transplantasyon kararı alınan olgunun takip sürecini paylaşmak amaçlanmıştır.

Olgu:
38 yaşındaki erkek olgu, PCR pozitifliği sonrası nefes darlığı, halsizlik nedeniyle hastalığın 5. gününde hastanemiz Prof.Dr. Murat Dilmer ADH'a başvurmuştur. Başvuru anındaki SpO2: %65 olan olgu oksijen destek tedavisi amacıyla servis yatışı yapılmıştır. Devam eden hipoksi nedeniyle (SpO2:%82) yatışının 3.gününde yüksek akımlı oksijen tedavisi uygulamak amacıyla yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilmiştir. YBÜ yatışının 2. gününde genel durumu kötüleşen olgu, invaziv mekanik ventilator desteğinde prone pozisyonda takip edilmeye başlanmıştır. 1. hafta sonunda AST 37’den 110’ye , ALT 41’den 128’e yükseldiği gözlenmiştir. Ultrasonografide, safra kesesi hidropik; fakat safra yolları patolojisi düşünülmeyen olguya gastroenteroloji kliniğince ek öneride bulunulmamıştır. Direkt bilirubin hakimiyetinde total bilirubin yüksekliği devam eden olguya MRCP uygulanmıştır. İntrahepatik ve ekstrahepatik safra yollarında genişlik ve konfigürasyonları doğallığı nedeniyle mevcut tablonun intrahepatik kolestaz olduğu düşünülmüştür. Devam eden hiperbilirubinemi nedeniyle 5 kez ERCP, 2 kez balon kataterle pankreatik kanaldan safra çamuru-pürülan mayi drenajı ve koledoktan partikül drenajı ile biliyer plastik stentleme uygulanmıştır. Karaciğer biyopsinde sekonder sebeplere bağlı ekstrahepatik ağır kolestaz ile uyumlu bulgular saptanmıştır. Tranplantasyon amacıyla konseye sunulan olgu; Covid-19 infeksiyonuna sekonder sklerozan kolanjit nedeniyle transplantasyon merkezine sevk edilmiştir. Hastanın abisinin dönor olmasıyla hastaya yapılan karaciğer nakli başarıyla gerçekleşmiştir. Takiplerinin 4.ayında olan hastanın immunsupresan ilaç düzeyleri ve karaciğer fonksiyon testleri stabil seyretmektedir.

Tartışma ve Sonuç:
Karaciğer hasarının mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber SARS-COV-2’nin hedefi ACE2 enzim reseptörüdür. Bağırsak lümeninden portal sistem aracılığıyla veya hepatik arter ile karaciğere taşınabilir. Ağır SARSCoV-2 infeksiyonunda mikrotrombüsler, hiperkoagulasyon, hipoksi, sepsis ile ilişkili sorunlar ve ilaç toksisitesi karaciğer hasarında rol oynamaktadır. Bu nedenlerle olguların karaciğer fonksiyonlarının sıkı monitorizasyonu gerekmektedir.