İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-023

Koroner arteriyel Baypas Cerrahisinde Kombine Serratus Anterior Plan Bloğu ile Erektor Spina Plan Bloğunun Analjezik etkilerinin karşılaştırılması: Randomize Kontrollü Çalışma

Hülya Yiğit Özay, Aslı Demir, Eda Balcı, Seda Kurtbeyoğlu, Nilgün Zengin, Levent Mavioğlu

Ankara Şehir Hastanesi Anesteziyoloji Kliniği


Giriş:
Kalp cerrahisinde ağrı yönetiminde, periferik sinir blokları daha yüzeyel, ulaşılması kolay ve komplikasyon olasılığı daha az olması nedeniyle giderek daha popüler hale gelmektedir. Kalp cerrahisi sonrası postoperatif ağrının azaltılması için bilateral pektoralis I/II, erektör spina(ESP), serratus anterior plan (SAPB) ve paravertebral (PVB) bloklar dahil olmak üzere çeşitli bloklar kullanılır(1). Bu çalışmada, kardiyopulmoner baypas ile koroner cerrahisi yapılan hastalarda ultrasonografi(USG) eşliğinde, ESPB ve derin ve yüzeyel serratus anterior plan bloğu (C-SAPB) uygulamalarının analjezik etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı alındıktan sonra Mart- Eylül 2022 tarihleri arasında elektif koroner baypas cerrahisi geçirecek erişkin hastalar çalışmaya dahil edildi. Perioperatif analjezi amacıyla ASA I-III grubu 70 hastaya anestezi indüksiyonu öncesinde bilateral ESPB veya bilateral C-SAPB yapıldı. ESPB grubunun analjezi protokolünde, her bir tarafa 30 ml %0.25 bupivakain ve C-SAPB grubunda her bir tarafa 30ml %0.25 bupivakain olmak üzere her hastaya total 60 ml lokal anestezik uygulandı. Demografik veriler, komorbiditeler, intraoperatif veriler, postekstübasyon 1,2,4,6,12,24 saatlerde aktif/pasif/dren vizüel analog skala(VAS) değerleri, uyku kalitesi, ek opioid gereksinimi ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Verilerin analizi IBM SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı.

Bulgular:
Grupların demografik özellikleri, kros klemp, pompa ve cerrahi süreleri, yoğun bakım ve hastane kalış süreleri, intraoperatif/ postoperatif yan etkiler (hipotansiyon, alerjik reaksiyonlar, solunum depresyonu, sedasyon, bulantı-kusma, kaşıntı), gruplar arasında benzer bulundu(p>0.05). Ağrı takibinde ölçümü yapılan ekstübasyon sonrası aktif, pasif ve dren yeri VAS değerleri, uyku kalitesi, ek opioid tüketimi ve postopratif komplikasyon oranları gruplar arasında farklılık göstermedi (sırasıyla 0,1,2,6. saat p=1.00, 12.saat p=0.368, 24. Saat p=0.493; 0,1,2,6,12,24.saat p=1.00; 0,1,2,6.saat p=1.00, 12. saat p=0.368, 24. saat p=0.239; p=0.240; p=1.00; p=1.00).

Tartışma ve Sonuç:
Elektif koroner arter baypas cerrahisi yapılan hastalarda, preindüksiyon döneminde USG eşliğinde ESPB veya C-SAPB uygulamasının ağrı skorları, uyku kalitesi ve ek opioid tüketimi açısından benzer bulunması C-SAPB nin alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Ayrıca C-SAPB’nin supin pozisyonda uygulanabiliyor olması hasta konforu açısından avantaj sağlamaktadır.