İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-082

AKUT BATIN TANISIYLA GELEN DUCHENNE MÜSKÜLER DİSTROFİ TANILI HASTADA ANESTEZİ YÖNETİMİ

AYSUN GEZER, AKİF KAYA, FUAT ŞENER, ZEYNEP BAYSAL YILDIRIM

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ


Giriş:
Duchenne kas distrofisi(DMD), iskelet kasının devam eden dejenerasyonu ve ardından yağ infiltrasyonu ile yeniden düzenlenmesi ile karakterize genetik olarak belirlenmiş bir hastalıktır.DMD hastalarında anestezik kaygılar, zor entübasyon, uzun süreli nöromüsküler blokaj, postoperatif ventilasyon ihtiyacı ve halojenli uçucu anestezik ajanlara ve depolarizan kas gevşeticilere maruz kaldığında rabdomiyoliz ve kardiyak aritmilerin ortaya çıkması olasılığıdır.

Olgu:
Bilinen DMD tanılı 35 yaş kadın hasta akut batın olarak tarafımıza bildirildi. Hastanın öyküsünde üç ay önce sezaryen doğum mevcuttu. Her iki alt ekstemitede güç kaybı olan ve yatağa bağımlı olan hasta ameliyat masasına alındı, monitörize edildi. Ta:179/83 ,nabız:107 ,spo2:95 olan hastaya 100 mg i.v ketamin,200 mcg i.v fentanil, 200 mg i.v propofol ve 60 mg i.v aritmal ile anestezi indüksiyonu uygulandı. Anestezi idamesi için propofol(6 mg/kg) ve remifentanil(0,1 mcg/kg) infüzyonu tercih edildi. Hastanın mevcut Ppeek değerleri optimal seyretti. Operasyon için gerekli batın gevşemesi sağlandığı cerrahi ekip tarafından tarafımıza bildirildi. Batından apse poşuna dönüşmüş bir kitle çıkarıldı. İnhalasyon anestezikleri ve nöromüsküler blok ilaçlar kullanılmadan batın opere edilip hasta sorunsuz bir şekilde ekstübe edildi. Klinik takiplerinde herhangi bir solunum ve kardiyak problem yaşanmadığı gözlendi. Hasta şifayla taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Nöromüsküler blokerler ve inhalasyon anestezikleri olmadan sürekli propofol ve remifentanil infüzyonu ile total venöz anestezi (TİVA), DMD'li hastalarda güvenli ve etkili bir seçenek oluşturmaktadır. DMD tanılı hastalarda özellikle acil durumlarda TİVA akla gelmelidir.