Postoperatif Yoğun Bakım Ünitesine Bir Yıllık Dönemde Yatan Olguların Böbrek Hasarlanması Sıklığının ve Buna Etki Eden Faktörlerin Değerlendirilmesi: Prospektif Gözlemsel bir Çalışma
Farid Hajili, Volkan Hancı, Şule Özbilgin, Erol Gökel, Pınar Ayvat, Dilek Ömür Arça
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD
Giriş: Çalışmamızda postoperatif yoğun bakım ünitesinde tedavi edilen olgularda postoperatif erken dönemde böbrek hasarlanması sıklığının ve buna etki eden faktörler ile böbrek hasarlanmasının sonuçlar üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Yerel etik komite onamının alınması ardından, gözlemsel ve prospektif olarak planlanan çalışmamıza 01.03.2021-28.02.2022 tarihleri arasında postoperatif yoğun bakım ünitesinde (PACU) tedavi edilen cerrahi olgular dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm hastalar veya yakınlarından yazılı onam alındı.Daha önceden renal replasman tedavisi almış olan hastalar, operasyon öncesi akut ve kronik böbrek hastalığı öyküsü olan hastalar, 18 yaş altı hastalar, kayıtlarına ulaşılamayan hastalar, çalışmaya katılmayı kabul etmeyen hastalar çalışma dışı bırakıldı.Hastaların demografik, operasyon ve anestezi karakteristikleri, komorbiditeleri, CCI, ASA risk sınıfları, preoperatif biyokimya ve hemogram sonuçları kaydedildi. Postoperatif 1. günde serum kreatininin seviyesi, idrar çıkışı ve renal replasman tedavi gereksinimi ile hemoglobin düzeyleri kaydedildi. Hastaların böbrek hasarı RIFLE ve AKIN kriterleri ile değerlendirildi. Olguların postoperatif komplikasyonları kayıt edildi.(1)
Bulgular: Çalışmamızda 583 olgunun verileri analiz edildi. Çalışmamızda postoperatif erken dönemde böbrek hasarlanması sıklığı %17,7 olarak belirlendi. Olgular RIFLE sınıflamasına göre değerlendirildiğine, olguların 64(%11,0)’ü “r”, 29(%5,0)’u “i”, 9(%1,5)’u “f”, 1(%0,2)’i “e” AKIN sınıflamasına göre değerlendirildiğinde 66(%11,3)’sı Evre I, 27(%4,6)’si Evre II, 10(%1,7)’u Evre III olarak bulunmuştur. Yaş, preoperatif CCI, BUN, GFR, kalsiyum, total bilüribün değerleri, preoperatif peptik ulkus öyküsü, operasyonun aciliyeti, intraoperatif kan ve kolloid kullanım sıklığı, PACU’da kristaloid ve TDP miktarı, PACU’da kolloid kullanımı sıklığı ile postoperatif akut böbrek hasarı arasında ilişki bulunduğu belirlenmiştir (p<0.05). Postoperatif böbrek hasarı gelişen olgularda PACU’da inotrop kullanım sıklığı, invaziv mekanik ventilatör kullanım sıklığı ve süresi, PACU yatış süresinin arttığı, kardiyak komplikasyon, aritmi, solunum sistemi komplikasyonları, sepsis ve mortalite sıklığının yükseldiği belirlenmiştir (p<0.05).
Tartışma ve Sonuç: Postoperatif yoğun bakım ünitesinde takip edilen olgularda erken dönemde böbrek hasarlanması sıklığı %17,7 olarak belirlenmiştir. Preoperatif CCI, kalsiyum ve total bilüribün değerleri ile postoperatif böbrek hasarı ilişkilerine yönelik ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Postoperatif böbrek hasarı, artmış morbidite ve mortalite ile ilişkilidir.
|