İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-037

PİCCO İLE LAPAROSKOPİK FEOKROMOSİTOMA CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ 3 OLGU

ÖMER KEKLİCEK, FEYZA KOLSUZ ERDEM, TUĞÇE GONCA ALBENİ ÜNAL, AHMET TOPAL, AYBARS TAVLAN

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ


Giriş:
Giriş: Feokromositoma, adrenal medulladaki kromaffin hücrelerinden köken alan katekolamin üreten nöroendokrin tümördür.Semptomlar asemptomatikten mortal hipertansif krizlere kadar geniş skalada yer alır.[1]PiCCO™ (Pulse index Continuous Cardiac Output) hemodinamik parametreler için transpulmoner termodilüsyon ve nabız dalga analizini kullanır. CO, GEDI, SVRI, ELWI, GEF[2], SVV ve PPV dinamik parametreleri de verir.

Olgu:
Olgular: Laparoskopik cerrahi planlanan üç olguya 1 mg midazolam premedikasyonu sonrası T7 seviyesinden USG eşliğinde 20 ml %0,25 bupivakain ile ESP blok uygulandı. Anestezi indüksiyonu propofol, rokuronyum ve 1 µg/kg bolus remifentanil ile yapıldı. İdamede 0,1-0,3 µg/kg/dak remifentanil infüzyonu, NMT değerlerine göre gerektikçe rokuronyum bolus ve sevofluran kullanıldı. İnduksiyon sonrası sol radial arter kataterizasyonu yapıldı. Nöromuskuler monitarizasyon ile TOF 0 olunca entübe edildi. USG klavuzluğunda femoral arter ve sağ internal juguler ven kataterizasyonu yapıldı. PICCO monitarizasyonu yapıldı ve kalibre edildi. PİCCO parametrelerine göre fentolamin, nitrogliserin, noradrenalin uygulandı. PACU gözleminde normatansif seyreden hastalar YBÜ devredildi.

Tartışma ve Sonuç:
Tartışma: Feokromasitoma olguları preoperatif oral alfa blokörle normotansif hale getirilmesine rağmen anestezi indüksiyonu, direkt laringoskopi, peritoneal insuflasyon, cerrahi stimülasyon; katekolamin deşarjına ve hipertansif krize neden olabilir. Venöz klempaj sonrası vazopleji ciddi hipotansiyona yol açabilir. Hemodinamik instabilite %27,3`tür.[3] Feokromastoma cerrahisi anastezistleri hâlâ zorlamaktadır.Üç olgumuzda da hipertansif ataklar sırasında CO*SVR=TA denklemindeki parametreleri PİCCO ile tek tek değerlendirerek, vazodilatör ilaçlar ve sıvı arasındaki dengeyi korumayı amaçladık. Katekolamin deşarjının oluşturduğu SVRI`yi ve buna bağlı tansiyon artışlarını, fentolamin ve/veya nitrogliserin ile azaltarak, PPV ve SVV artışlarını intravasküler volüm açığına yorumlayarak kristaloid infüzyonu yapmayı, yeterli sıvı infüzyonunu PPV, SVV, ELWI ve GEDI ile değerlendirerek sıvıların zararlı yan etkilerinden korumayı amaçladık. Kristaloid yüklemesi ve inotroplarla ven ligasyonuyla gelişen katekolamin yoksunluğundaki hipotansiyonu önlemeyi amaçladık. Ven ligasyonu sonrası azalan SVRI`yi ise noradrenalinle tedavi ederek hipotansiyonu önlenmeye çalıştık. PİCCO kullanarak bireyselleştirilmiş hedefe yönelik terapiyi uyguladık. Hastaların postoperatif iyileşme süresini, komplikasyonlarını ve hastane sürelerini azaltmayı amaçladık.