İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

YD-08

Ratlarda Zenginleştirilmiş Hidrojen Salin Solüsyonunun iskelet kası iskemi reperfüzyonunda uzak organ (akciğer) hasarı üzerine etkisinin değerlendirilmesi

Abdullah Özer, Selin Erel, Ayşegül Küçük, Hüseyin Demirtaş, Şaban Cem Sezen, Hakan Boyunağa, Gürsel Levent Oktar, Mustafa Arslan

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara


Giriş:
İskemi reperfüzyon (İ/R) hasarı vasküler cerrahide sıkça karşılaşılan önemli bir sorundur. Alt ekstremitelerde gözlenen akut İ/R hasarı, özellikle aort cerrahisinde abdominal aortaya geçici kros-klemp uygulanmasında ortaya çıkmaktadır. Zenginleştirilmiş Hidrojen Salin Solüsyonu’nun (HRSS) antioksidan, anti-inflamatuar etkileri mevcuttur (1). Bu çalışmanın amacı ratlarda alt ekstremite İ/R modelinde iskemi öncesi uygulanan HRSS’in akciğer üzerine koruyucu etkilerini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı alındıktan sonra ağırlıkları 180-220 gr arasında değişen 18 adet, erkek Wistar cinsi albino rat kullanıldı. Ratlar her grupta 6 tane olmak üzere, rastgele 3 gruba ayrıldı (Kontrol, İskemi-reperfüzyon (İR), İR-HRSS (20 mg.kg-1)). HRSS işlemden 30 dk önce intraperitoneal olarak uygulandı. İR gruplarında infrarenal abdominal aorta, atravmatik mikrovasküler klemp konuldu. Yüz yirmi dakika sonra klemp kaldırıldı ve 120 dakika süreyle reperfüzyon sağlandı. Reperfüzyon dönemi bitiminde alınan akciğer doku örneklerinde; Malondialdehid (MDA) ve Total SH düzeyleri ve histopatolojik parametreleri değerlendirildi.

Bulgular:
İ/R grubundaki MDA ve Total SH düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.0001, p=0.001, sırasıyla). İR-HRSS grubunda MDA ve total SH düzeyleri İ/R grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.0001, p=0.013, sırasıyla) (Tablo 1). Histopatolojik olarak incelendiğinde; nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu, alveol duvar kalınlığı ve total akciğer hasarı skoru İ/R grubunda K grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.0001, p=0.001, p<0.0001, sırasıyla). Benzer şekilde alveol duvar kalınlığı ve total akciğer hasarı skoru İ/R-HRSS grubunda da K grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.009, p=0.004, sırasıyla). İ/R grubunda görülen nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu ve total akciğer hasarı skorunda HRSS ile tedavi edilen grupta istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu görüldü (p=0.023, p=0.022, sırasıyla) (Tablo 2, Resim 1-3).

Tartışma ve Sonuç:
Ratlarda iskemiden 30 dk önce intraperitoneal olarak uygulanan 20 mg.kg-1 dozunda HRSS’nin lipid peroksidasyonunu ve oksidatif stresi azalttığını ve akciğer histopatolojisinde İ/R’a bağlı meydana gelen hasarlanmayı düzelttiğini tespit ettik. Ratlarda İ/R öncesi uygulanan HRSS’in akciğer koruyucu etkisinin olduğunu düşünmekteyiz.