İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-080

Postoperatif pelvik lenfoseli olan hastada perkütan alkol ablasyonu sonrası görülen alkol intoksikasyonu: Vaka Sunumu

Mesher ENSARİOĞLU, Fatma İrem Yeşiler, Helin ŞAHİNTÜRK, Pınar ZEYNELOĞLU

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Perkutan alkol ablasyonu, lokalize abse tedavisinde kullanılabilen minimal invaziv girişimlerden biridir. Lenfatik drenajın bozulması ile görülen lenfosel, çoğunlukla post-operatif olarak izlenmektedir ve perkütan alkol ablasyon tedavisi, sınırlı enfektif komplikasyonlar dışında yüksek güvenilirlikle kullanılabilir. Olgumuzda enjekte edilen alkole bağlı intoksikasyon gelişen bir hasta sunulmuştur.

Olgu:
45 yaşında, Faktor V Leiden mutasyonu ile düşük öyküleri ve tekrarlayan pelvik cerrahi hikayesi olan hastaya postoperatif pelvik lenfosel tanısıyla perkütan alkol ablasyonu işlemi yapılmıştı. Takibinde hipotansiyonu ve bilinç bulanıklığı olması üzerine servis yatışı yapılan hasta, tarafımıza yoğun bakım ihtiyacı açısından konsülte edildi. Serviste değerlendirilen hasta uykuya meyilli, Glasgow Koma skalası (GKS) 13, kan basıncı 80/ 50 mmHg, kalp hızı 98 atım/dakika, oda havasında saturasyonu %98 olarak görüldü. Arteriyel kan gazında metabolik asidoz (ph 7.34, PCO2 29 mmHg, HCO3 15.4 mmol/L) ve hiperlaktatemi (3.2 mmol/L) izlendi. İşlem sonrası 10. saatte kan alkol düzeyi 255 mg/dl olarak sonuçlanan hastanın ilk gerçek alkol düzeyinin daha yüksek olduğu ve koma sınırına yaklaştığı (400 mg/dl) düşünüldü. Daha önce alkol kullanım öyküsü olmayan hastada klinik bulguların daha ağır seyredebileceği göz önüne alınarak, hasta orta-ağır alkol intoksikasyonu öntanısı ile yoğun bakım ünitesinde takibe alındı. Yatış süresi ile, alkol alamayacağı öngörülen hastada, işlem sonrasında verilen etil alkolün dolaşıma karışarak intoksikasyona yol açtığı sonucuna varıldı. Nörolojik patolojiler nöroloji konsültasyonu sonrası kraniyal görüntüleme ile ekarte edildi.Hastaya semptomatik tedavi intravenöz (IV) hidrasyon (izolen dengeli solüsyon ve %5 dekstroz), elektrolit replasmanı ve tiamin içeren multivitamin desteği başlandı. Kontrol kan alkol düzeyinin 255’den <10 mg/dl ye gerilediği tespit edildi. GKS 15 ve normotansif olan hasta , 24. saatte takipli olduğu servise devredildi.

Tartışma ve Sonuç:
Güncel literatür değerlendirmesinde benzer alkol intoksikasyon vakalarının karaciğer kistleri için yapılan işlemlerde nadir olarak görüldüğü bildirilmiştir. Lenfosel için benzer bir vaka örneği bulunmamaktadır ve belirtilen komplikasyonlar enfektif süreçlerle sınırlıdır. Vakamızda olduğu gibi alkol uygulaması içeren girişimsel işlemlerde, daha önce raporlanmamış olsa da, olası bir intoksikasyon akılda tutulmalıdır.