İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-103

Laparoskopik Kolesistektomi Uygulanacak Obez Hastalarda Tidal Volüm Seçiminde Zorlu Vital Kapasite (FVC) VE Tahmini Hesaplanan Vücut Ağırlığı (TVA) Kullanımının Karşılaştırılması

Mürüvvet TAŞKIR TURAN, Türkay ÇAKAN, Mehmet ÇAKIRCA, Meltem BEKTAŞ, Meryem GÜREL, Hülya BAŞAR

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Laparoskopik kolesistektomi için genel anestezi uygulanan obez hastalarda optimal tidal volümün belirlenmesinde FVC ve TVA temelli hesaplamaların akciğer mekanikleri ve oksijenasyon üzerine etkileri arasında fark olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı alındıktan sonra çalışmaya elektif koşullarda laparoskopik kolesistektomi uygulanacak 18-65 yaş arası, ASAI-III, BKİ≥30 kg/m2 olan ve preoperatif dönemde solunum fonksiyon testi uygulanmış 70 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Tidal volüm hesabında iki ayrı yöntem kullanıldı. Birinci gruptaki hastalarda (n=35) mekanik ventilasyon için tidal volüm hesabı TVA esas alınarak hesaplandı (Grup TVA). Bu hesaplamada tidal volüm= TVA × 6 ml formülü kullanıldı. İkinci gruptaki hastalarda (n=35) FVC esasına göre tidal volüm hesabı yapıldı (Grup FVC). Bu hesaplamada tidal volüm= FVC/8 formülü kullanıldı.Tüm hastalarda kalp hızı, kan basıncı ve SPO2, plato basıncı (P plato), dakika volümü (MV), ET CO2 ve sürücü basınç (DP) değerleri not edildi.Verilerin analizinde SPSS (statistic package for social sciences, Chicago, IL, USA) 22.0 paket programı kullanıldı.

Bulgular:
Grup TVA ve Grup FVC’de bulunan hastaların demografik özellikleri benzerdi. Ortalama tidal volüm, Grup FVC’de 387,36±100,27 ml, Grup TVA’da 313,83±42,67 ml idi. FVC’ye göre hesaplanan tidal volüm anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Anestezinin 15,30 ve 45. dakikalarında ölçülen SPO2 değerleri her iki grup hastada benzerdi (sırasıyla p=0,263, p=0,562 ve p=0,999). Plato basıncı 15. dakikada her iki grupta benzerdi (p=0,398). 30 ve 45. dakikalarda plato basıncı Grup FVC de anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,046, p=0,037). 15,30 ve 45. dakikalarda hesaplanan driving pressure (sürücü basınç) değeri her iki grupta benzerdi (sırasıyla p=0,077, p=0,158 ve p=0,086).

Tartışma ve Sonuç:
Laparoskopik cerrahi geçiren obez hastalarda TVA’na göre hesaplanan ve FVC temelli tidal volüm uygulaması hastalarda intraoperatif oksijenasyonun sürdürülmesinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. İki yöntem arasında akciğer mekanikleri ve oksijenasyon açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.