İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-097

Pediatrik Fleksible Fiberoptik Bronkoskopi Uygulamasında Genel Anesteziye Adjuvan Eklenen Magnezyum Sülfatın Etkisi

Gamze Talih, Kübra Bektaş, Mehmet Köse, Gülen Güler, Ayşe Ülgey

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD


Giriş:
Fleksibl fiberoptik bronkoskopi (FFB) çocukluk çağında sık görülen solunum yolu hastalıklarının tanı ve tedavisi için kullanılmaktadır (1). Magnezyum sülfat (MgSO4), NMDA reseptör antagonisti ve kalsiyum kanal blokörüdür. Pediatrik adenotonsillektomi hastalarında genel anesteziye adjuvan olarak eklenmesinin derlenme süresini ve anesteziye bağlı yan etkilerden özellikle laringospazm sıklığını azalttığı bildirilmiştir (2). Bu çalışmada, tanı ve tedavi amacı ile pediatrik hastalara yapılan FFB’de genel anesteziye adjuvan olarak eklenen magnezyum sülfatın işlem kalitesi ve solunumsal komplikasyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Çocuk Göğüs Hastalıkları Ünitesi tarafından Ocak 2022-Haziran 2022 tarihleri arasında FFB uygulanan hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Genel anestezi altında laringeal maske airway (LMA) ile FFB uygulanan 0-19 yaş aralığı 32 hastanın verileri değerlendirildi. Tüm hastalara anestezi indüksiyonu için 2 mg/kg propofol, 1 mg/kg ketamin, 0.3-0.5 mg/kg roküronyum ve 1 mg/kg lidokain yapıldı. LMA yerleştirildikten sonra 30mg/kg MgSO4 ve 1 mg/kg prednol intravenöz bolus uygulandı ve işlem sonunda 2 mg/kg sugammadeks ile nöromuskuler blok geri çevrildi.

Bulgular:
Hastaların yaşı, kilosu, anestezi, FFB ve derlenme süresi, bronkospazm/laringospazm, öksürük, bulantı-kusma görülme oranı, yoğun bakım ve entübasyon ihtiyacı değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 93.93±73.44 aydı. Kilo ortalaması 30.81±25.20 kg idi. Anestezi süresi ortalama 17.12±4.66 dk, FFB süresi 12.56±4.73 dk, derlenme süresi 7.68±2.98 dk bulundu. Bronkospazm 6 (%18.8), bulantı-kusma 2 (%6.3), YB ihtiyacı 2 (%6.3), öksürük 10 (%31.3) hastada görüldü. Hastaların hiçbirinde laringopazm görülmedi. Entübasyon ihtiyacı olmadı.

Tartışma ve Sonuç:
Havayolunda irritasyona neden olan herhangi bir uygulama (FFB, entübasyon gibi) bronkospazm/laringospazm gibi yan etkilerin sıklığının artmasına neden olabilir. MgSO4’ün bronkodilatör, sedatif ve analjezik etkilerinin olması hem anestezik ajan ihtiyacının hem de istenmeyen yan etkilerin görülmesinde azalmaya neden olacaktır (3).Pediatrik FFB uygulamasında anestezi yönetimine MgSO4 eklenmesinin hastalar üzerinde olumlu etkisi olacağı kanısındayız.