İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-028

AÇIK KALP CERRAHİSİ UYGULANAN HASTALARDA EUROSCORE II VE STS RİSK SKORLAMA SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Erkam Saka, Esin Öztürk, Aslıhan Esra Yüksel, Nüzhet Seden Kocabaş

Ege Üniversitesi Hastanaesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı


Giriş:
Açık kalp cerrahisi (koroner arter bypass greftleme, aort kapak replasmanı, mitral kapak replasmanı, koroner arter bypass greftleme cerrahisi ile kombine kapak cerrahisi) uygulanmış hastalarda operatif mortaliteyi öngörmede kullanılan Euroscore II ve STS (The Society of Thoracic Surgeons) risk belirleme sistemlerinin klinik uygulanabilirliğinin karşılaştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmaya 141 (%30.1) kadın ve 328 (%69.9) erkek olmak üzere toplam 469 hasta dahil edildi. Hastalar 65 adet risk faktörü ile değerlendirildi. Risk skorlama sistemlerinin cerrahi sonrası mortalite, nonfatal morbidite (kalıcı strok, renal yetmezlik, 24 saatten uzun ventilasyon, derin sternum yara enfeksiyonu, reoperasyon) ve uzamış hastanede kalış süresini öngörüp göremediği araştırıldı. Tüm risk faktörleri, Euroscore ve STS risk belirleme sistemlerine göre retrospektif olarak kaydedilerek öngörülen ve gerçekleşen mortalite oranları her risk skoru sistemi için karşılaştırıldı.

Bulgular:
Hastaların Euroscore-II ve STS risk skorlarına göre gözlenen ve beklenen mortalite oranları incelendiğinde her bir risk grubu için beklenen ile gözlenen mortalite oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Euroscore için ROC (Receiver Operating Characteristic Curve) altında kalan alan 0.783, STS için 0.823 olarak hesaplandı. Mortalite üzerine Euroscore-II ve STS risk skorlarının etkisi incelendiğinde Euroscore-II risk skorundaki bir birimlik artış mortalite riski (odds oranı): 1.5 (GA:1.3-1.8) kat (p<0.05), STS risk skorundaki bir birimlik artış da mortalite riskini (odds oranı): 1.12 (GA:1.10-1.18) kat arttırdığı saptanmıştır(p<0.05).

Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamızda hastaların Euroscore-II ve STS risk skorlarına göre gözlenen ve beklenen mortalite oranları incelendiğinde Euroscore-II için yüksek riskli hasta grubunda beklenen mortalite oranı %14, gözlenen %17,9 iken STS grubunda yüksek riskli hastalarda beklenen mortalite oranı %8,1, gözlenen %12,7 olarak saptanmıştır. İstatistiksel olarak her iki grupta da öngörülenden daha yüksek mortalite oranı olduğu bulunmuştur. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda Euroscore-II için bulunan mortalite değerinin orta düzeyde (%70-%80), STS için ise iyi düzeyde (%80-%90) ayırma yeteneği olduğu belirlenmiştir.