İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-044

ULTRASON ALTINDA AKSİLLER BRAKİYAL PLEKSUS ANATOMİK YERLEŞİMİ

Murat Özçelik, Damla Kaytancı, Elvan Öçmen, Semih Küçükgüçlü, Ayşe Sezin Kızıl, Hale Aksu Erdost

Dokuz Eylül Üniversitesi


Giriş:
Periferik bloklarda ultrason kullanımı günümüzde altın standart olmuştur. Ultrason uygulama kolaylığı ve en önemlisi hiçbir risk taşımayan, tek dezavantajı uygulayıcı kişinin beceri ve bilgisine dayalı olan bir yöntemdir. Periferik blok uygulamalarında en sık gözlenen vasküler yapıların zedelenmesi ultrason kullanımı ile anlamlı ölçüde azalmıştır (1). Bu çalışmanın amacı aksiller fossada sinir dallarının yerleşimini saptamak ve aksiller fossada en yaygın olan anatomik yerleşimi belirlemektir.Brakiyal pleksusun ultrasonda anatomik yerleşimi çeşitli ülkelerde gösterilmiştir (2) ancak bizim ülkemizdeki yerleşim ve varyasyonları hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı aksiller fossada sinir dallarının yerleşimini saptamak ve aksiller fossada en yaygın olan antropometrik parametreleri belirlemektir. Bu sayede Türkiye Cumhuriyetinde yaşamakta olan halkın yaygın anatomisi belirlenecek ve aksiller pleksus bloğu yapılırken uygulamacılara yön gösterecektir.

Gereç ve Yöntem:
Hastalara, ön kol 90 derece abduksiyon, dirsek 90 derece fleksiyona alınarak pozisyon verildi. Yüksek frekanslı lineer ultrason probu kullanılarak transvers planda pektoralis major kasının lateral sınırına yerleştirildi. Aksiller arterin pulsasyonu görüntülendi ve transduser arter etrafındaki sinirleri görüntülemek için yavaşça kaydırıldı. Transduserın hareketini kolaylaştırıp sinir lokalizasyonunu daha rahat bulabilmek için aksiller ven de görüntülendi. Ölçümler Şekil 1’de gösterilen çark üzerindeki bölgelere işaretlendi. Aynı zamanda hastaların cinsiyet, yaş, kilo, boy uzunlukları gibi demografik bilgileri de kayıt edildi.

Bulgular:
Toplam 248 hastanın alındığı çalışmada hastaların cinsiyetleri %61,3 (n= 152) kadın, %38,7 (n=96) erkek olarak bulundu. Hastaların demografik verileri Tablo 1’de gösterilmiştir. Hastaların ultrason eşliğinde doğrulanan sinir yerleşimleri ve gözlenme yerlerinin oranları Şekil 2’de gösterilmiştir.

Tartışma ve Sonuç:
Anatomik varyasyonlar çok olduğu için ultrason eşliğinde eş zamanlı görerek uygulanması yanında sinir stimülatörü ile sinirlerin doğrulanması aksiller brakiyal pleksus bloğunun başarı şansını arttıracak ve istenmeyen komplikasyonlardan koruyacaktır.