İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-088

FEMUR KIRIĞI AMELİYATLARINDA UYGULANAN FASYA İLİAKA KOMPARTMAN BLOĞUNDA İKİ FARKLI YAKLAŞIMIN KARŞILAŞTIRILMASI

Damla Tosun, Semih Başkan, Mehmet Şahap, Ayşe Lafçı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ankara Şehir Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği


Giriş:
Fasya İliaka Kompartman Bloğu (FİKB), kalça eklemi ve femuru içeren cerrahi prosedürler için popüler bir bölgesel anestezi tekniğidir. FİKB, ultrasonografi eşliğinde suprainguinal veya infrainguinal olarak iki farklı yaklaşımla uygulanabilir. Bu çalışmada, spinal anestezi ile femur kırığı ameliyatı geçiren hastalarda preoperatif dönemde uygulanan FİKB'nin suprainguinal (Grup S) ve infrainguinal (Grup İ) yaklaşımlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmamız prospektif, randomize, çift kör bir araştırmadır. Femur kırığı ameliyatı olan 68 hasta preoperatif hazırlık odasında randomizasyon programı ile suprainguinal (Grup S) ve infrainguinal (Grup İ) FİKB uygulanan 34’er hasta olarak iki gruba ayrılmıştır. Hastaların postoperatif 24 saatlik morfin tüketimi, uyluğu innerve eden majör üç sinir (femoral, femoral lateral kutanöz ve obturator sinirler) dermatomunun ayrı ayrı duyu muayenesi ile bloke olma dereceleri, rejyonel anestezi uygulama sırasındaki pozisyonel ağrı, spinal anesteziyi uygulayan anestezi hekiminin işlem sırasında hasta pozisyonuna dair konforu, postoperatif 0, 2, 8, 16, 24. saatlerde ağrı skorları, blokla veya morfin tüketimiyle ilişkili olası komplikasyonlar ve yan etkiler açısından karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.

Bulgular:
İki grup arasında 24 saatlik morfin tüketimi açısından fark saptanmamıştır. Obturator sinir dermatomu Grup S’deki hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derece daha fazla bloke olmuştur. Spinal anesteziyi uygulayan hekimin işlem sırasında hasta pozisyonuna dair konforu Grup S’de istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Eş zamanlarda ölçümü yapılan tüm ağrı skoru değerlerinde, bazal ağrı değerlerine göre düşüş miktarları yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmadaki hiçbir hastada blok ilişkili komplikasyon gözlenmemiştir ve opioid yan etkileriyle ilgili istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.

Tartışma ve Sonuç:
FİKB’de hem suprainguinal hem de infrainguinal yaklaşım, kalça kırığı cerrahisi geçiren hastalarda etkin bir analjezi sağlayarak opioid tüketimini azaltmaya yardımcı olur. Ağrı skorlarında azalma ve morfin tüketimi açısından iki yaklaşım birbirine benzerdir. Bu nedenle kalça kırığı cerrahisi geçirecek hastalarda santral nöroaksiyel bloklara ek olarak, klinisyenin tecrübesi ve tercihine göre infrainguinal ya da suprainguinal yaklaşım ile FİKB uygulanmasını önermekteyiz.