İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-036

Noonan Sendromlu Çocuk Hastada Genel Anestezi Yönetimi: Olgu Sunumu

Yeliz Tunç, Kezban Erenler, Ahmet Selim Özkan, Erol Karaaslan

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon anabilim Dalı, Malatya, Türkiye


Giriş:
Noonan Sendromu (NS) otozomal dominant geçiş gösteren ve 1:1000-1:200 görülme insidansı olan sporadik bir hastalıktır. Kardiyak, renal ve lenfatik sistem konjenital anomalilerine ek olarak hava yolu yönetimini zorlaştıracak kraniyofasiyal anomaliler de görülebilir (1). Bu olgu sunumunda, çene cerrahisi nedeniyle genel anestezi planlanan çocuk hastada nazal entübasyon uygulamasını sunmak istedik.

Olgu:
On iki yaşında, 110 cm, 55 kg, erkek olguya temporamandibular eklem disfonksiyonu nedeniyle cerrahi planlandı. Preoperatif değerlendirmede bebeklik döneminde NS tanısı konduğu ve tipik yüz görünümüne sahip olduğu görüldü. Fizik muayenesinde 2/6 kardiyak üfürüm, hipertelorizm, küçük maksilla, yüksek damak ve mikrognatisi olduğu tespit edildi. Ağız açıklığı 2 cm idi. Operasyon öncesi ailesinden anestezi hakkında aydınlatılmış onamı alındı ve kardiyak üfürümü nedeniyle antibiyatik profilaksisi yapıldı. Zor havayolu olabileceği düşüncesiyle zor havayolu ekipmanları (LMA, videolaringoskop, fiberoptik bronkoskop) hazırlandı. Standart monitörizasyon sonrası hemodinamik değerleri normal olan hastaya propofol ve fentanil ile anestezi indüksiyonu uygulandı. Maske ventilasyonu airway desteği ile sağlanan hastaya rokuronyum uygulandı. Entübasyonun nazal olmasına karar verildi. Spiralli entübasyon tüpüne (no:4.5) kayganlaştırıcı jel sürülerek sağ nazal pasajdan tüp ilerletildi. C-MAC videolaringoskop (blade no: 2) ile görüntüleme sonrası magil forceps kullanılarak hasta entübe edildi. Anestezi idamesi sevofluran %2, %50 oksijen-hava karışımı ile sağlandı. Cerrahi 150 dk sürdü ve operasyon boyunca komplikasyon gelişmedi. Postoperatif analjezi için parasetamol iv (15 mg/kg) uygulandı. Hasta cerrahi bitiminde sugamadeks uygulanması sonrası havayolu refleksleri ve spontan solunumu gelen hasta sorunsuz şekilde ekstübe edildi. Derlenme ünitesinde 30 dk takip edilen hasta servise gönderildi ve 2 gün sonra taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
NS hastalarda sistem anomalileri ve kraniyofasiyal anomaliler nedeniyle genel anestezi ve havayolu yönetimine dikkat edilmeli, preoperatif dikkatli değerlendirme yapılmalı ve buna yönelik ön hazırlıklar mutlaka yapılmalıdır. NS olan hastada nazal entübasyon uygulaması, C-MAC videolaringoskop ile başarıyla uygulanmıştır.