İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-094

Yarık Damak Dudak Hastalarının Covid-19 Pandemisi ve Öncesindeki Anestezi Yönetimlerinin Karşılaştırılması

Murat Tümer, Eser Şimşek, Aysun Ankay Yılbaş, Özgür Canbay

Hacettepe Üniversitesi


Giriş:
Artmış hava yolu komplikasyonları ve postoperatif yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle zorlayıcı olabilen pediatrik yarık damak dudak (CLP) ameliyatlarında Covid-19 pandemisi sırasındaki perioperatif yaklaşımla ilgili kesin bir öneri bulunmamaktadır.(1) Bu çalışmada CLP hastalarının Covid-19 pandemisi ve öncesindeki anestezi yönetimini karşılaştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Etik onay alındıktan sonra 1282 CLP hastası (pandemi öncesi=617, pandemi sırasında=665) çalışmaya dâhil edildi. Demografik özellikler, zor hava yolu ile ilişkili faktörler ve ameliyat sonrası yoğun bakım takipleri geriye dönük olarak değerlendirildi.

Bulgular:
Pandemi sırasında zor entübasyon için tek bağımsız risk faktörü mikrognati iken (p<0,001) kadın cinsiyet (p=0,006) ve eşlik eden sendrom varlığı (p=0,003) postoperatif yoğun bakım takibi için bağımsız risk faktörleriydi. Video laringoskopi (VL) pandemi öncesi döneme göre çok daha fazla kullanılmıştı (p<0,001). Pandemi döneminde bazı zor hava yolu risk faktörleri (mikrognati (p=0,001), eşlik eden hastalık (p=0,038) ve sendrom varlığı (p=0,057)) daha fazla görülmesine rağmen, zor entübasyon oranları açısından iki dönem arasında anlamlı bir fark yoktu.(p=0.113) Pandemi döneminde postoperatif ekstübasyon oranları daha yüksek (p<0,001), yoğun bakıma çıkış oranları daha azdı (p<0,001).

Tartışma ve Sonuç:
Pandemi döneminde zor entübasyon ve postoperatif yoğun bakım takibi ile ilgili risk faktörleri daha yüksek olmasına rağmen, zor entübasyon oranlarının artmaması ve yoğun bakım izleminde anlamlı azalma olması dikkat çekici bir bulguydu. Her iki dönemde anestezi uygulamalarındaki değişen tek faktör, pandemi döneminde entübasyonda daha fazla VL kullanılmasıydı. VL'nin daha sık kullanılmasının entübasyon başarısını artırdığını, dolaylı olarak ekstübasyon kararını kolaylaştırdığını ve gereksiz yoğun bakım yatışlarını azalttığını düşünüyoruz. Ancak CLP hastalarındaki ekstübasyon kararıyla ilgili bu sonuç; yüksek frekanslı nazal oksijenasyon kullanımındaki artış, maske kullanımına bağlı diğer viral enfeksiyonlardaki olası düşüş ve pandemi sırasında yoğun bakım kapasitelerindeki azalma gibi başka parametrelerden de etkilenmiş olabilir. Yapılacak diğer çalışmalar bu parametreleri de göz önünde bulundurmalıdır.