İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-070

Entübasyonda tesadüfen karşılaşılan valleküler kiste kontrollü yaklaşım

EDA UYSAL AYDIN, EFE VOLGA ÖZKAN

ankara şehir hastanesi


Giriş:
Valleküler kistler çocuklarda stridor, dispne, gelişme geriliği gibi semptomlara yol açabilirler ve mortal olabilirler.(1,2,3) Erişkinlerde ise asemptomatik olmakla beraber boğazda yumru hissi, ses kısklığı gibi nonspesifik semptomlar görülebilir.(4) . Bu kistlik lezyonlar anestezi uygulamasında rastlantısal olarak fark edilebilirler ve zor entübasyona neden olarak hava yolu güvenliğini riske atabilirler.

Olgu:
59 yaşında erkek hasta arteriovenöz malformasyon sebebiyle girişimsel radyoloji ünitesinde işlem planlanmıştır. Hastada ek şikayet yok havayolu Mallanpati skoru II olarak değerlendirildi. Hastaya 2 mg Midozolam ile premedikasyon uygulandı,1mg/kg Lidokain, 2mg/kg Propofol, 0.6 mg/kg Rokuronyum, 1 mcg/kg Fentanil ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Maske ventilasyonu sonrası 4 numara Macintosh blade ile direkt laringoskopide epiglotis lingual yüzeyde yaklaşık 1x2 cm boyutunda kistik lezyon gözlendi(Görsel 1). Kistin perfore olmasından endişe edilerek epiglot köküne blade tam ulaşmadan dikkatlice elevasyon sağlanarak entübasyon sağlandı. Operasyondan sonra hastanın yoğun bakım şartlarında entübasyonu planlanarak hasta entübe yoğun bakıma transfer edildi.Kulak Burun Boğaz bölümünce değerlendirilen hastanın epiglotun oral kaviteye bakan yüzeyinde vallekula kisti ile uyumlu olabilecek lezyon izlendiği, havayolunu kapatacak patolojisi olmadığı,ekstübasyonunda bir sakınca olmadığı bildirildikten sonra hasta sorunsuz bir şekilde ekstübe edildi. 1 gün yoğun bakım izleminden sonra hasta önerilerle taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Valleküler kistin yerleşimi ve büyüklüğü anestezi uygulamasında havayolununyönetim güçlüğünü belirlemektedir. Pediatrik hastalarda bu kistler stridor ve solunum sıkıntısı ile semptom vermekte ve tedavi edilmesi gerekmekteyken erişkin hastalarda asemptomatik ve insidental olarak karşılaşılması daha olasıdır. Preoperatifanestezi anemnezi alınması ve solunum sıknıtısı, ses kısıklığı horlama şikayetleri olan hastalarınhavayolunun endoskopik muayenesinin önemlidir. İndüksiyon sonrası karşılaşılan kist aspire edilerekentübasyon denenebilir veya zor havayolu yönetiminde kullanılan elastik buji veya videolaringoskopyardımıyla entübasyon sağlanabilir. Kör entübasyon sırasında kanama gibi havayolu yönetiminizorlaştıracak sonuçlar olabileceği için bu yöntemin denenmemesi ve kistin fazla travmatizeedilmemesi önemlidir. Entübasyon gerçekleştirilemiyorsa hastanın uyandırılması ve bronkoskopi yardımıyla uyanık entübasyon sağlanması bir diğer yöntemdir. Zor havayoluyla karşılaşabilme olasılığına karşı gerekli ekipman ve ekiplerin daima hazır olmasının önemini bu olgu bize göstermiştir.