İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-110

Septoplasti ve Bilateral Alt Konka Radyofrekans Uygulaması Sonrası Gelişen Negatif Basınçlı Akciğer Ödemi

Günhan Gökahmetoğlu, Çiğdem Ünal Kantekin, Ürfettin Hüseyinoğlu, Burcu Tufanoğulları Erdoğan, Arzu Fırat Durbilmez, Kıymet Vurur, Emin Silay

Kayseri Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği


Giriş:
Negatif basınçlı pulmoner ödem, genel anestezi sonrasında erken postoperatif dönemde üst solunum yolunda meydana gelen akut tıkanıklık sonrası gelişen, hayatı tehdit eden nonkardiyojenik pulmoner ödem sebebidir (1). En sık nedeni laringospazm olmakla birlikte trakeal sekresyonlar, zor entübasyon, hematom, orofaringeal cerrahi, obezite, obstrüktif uyku apnesi, endotrakeal tüpü ısırma gibi nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.

Olgu:
20 yaş, 182 cm, 82 kg, ASA II erkek, sigara kullanan hastanın, kardiyopulmoner herhangi bir hastalığı mevcut değildi. Preoperatif tetkikler ve akciğer grafisi normaldi. Anestezi indüksiyonunun ardından endotrakeal entübasyon tek seferde yapıldı. Hastanın vaka boyunca hemodinamisi stabil seyretti. Operasyon sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Ekstübasyondan kısa bir süre sonra hastada şiddetli laringospazm ile beraber stridor, dispne, paradoksik solunum ve ajitasyon gelişti. Bunun üzerine hemen 100 mg %2 lidokain intravenöz yapılarak, pozitif basınçla %100 oksijenle solutuldu. 100 mg prednizolon, 40 mg esomeprazol intravenöz yoldan uygulandı. Solunum sıkıntısı ve ajitasyonu devam eden hastanın oksijen saturasyonu %60 a kadar düştü. Hasta anestezi yoğunbakım ünitesine alındı. Negatif basınçlı pulmoner ödem düşünülen hastaya idrar sondası takılarak intravenöz yoldan 20mg furosemid puşe uygulandı,inhaler salbutamol ve budesonid verildi,CPAP uygulandı. Postoperatif ikinci günde akciğer grafisi, dinleme bulguları ve oksijenizasyonu düzelen hasta göğüs hastalıkları önerisi alınarak taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Negatif basınçlı pulmoner ödem nadir görülen, tanınmadığı zaman ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilen, gelişme mekanizması ve tedavisi tanımlanmış önemli bir postop pulmoner komplikasyondur. Krup, epiglottit, üst solunum yolu tümörleri, yabancı cisim aspirasyonları, boğulma, trakeal sekresyonun yoğunlaşması, hıçkırık, guatr, zor entübasyon, hematom, orofarengeal cerrahi, obezite, obstruktif uyku apnesi, endotrakeal tüpü ısırma ve reaksiyon verme gibi nedenlere bağlı olarak da gelişebilir (1,2) Hastada pulmoner ödemi düşündüren klinik ve radyolojik bulguların olması, eşlik eden sistemik bir hastalığın olmaması, kardiak muayene ve tetkiklerin normal olması NBAÖ tanısını akla getirmelidir.Hipoksinin etkin ve çabuk düzeltilmesinde erken NIMV desteğinin oldukça yararlıdır.