İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-065

Hedef Kontrollü İnfüzyon Yöntemi ile Anestezi İndüksiyonunda Bireyselleştirilmiş Doz Formülü Bulunabilir mi?

MERVE YALDIZ BAYATLI, BAŞAK CEYDA MEÇO, Yasemin Yavuz, Volkan Baytaş, Süheyla Karadağ Erkoç, NESLİHAN ALKIŞ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD


Giriş:
Sesli ve ağrılı uyarana yanıtsızlık oluşturan kan ilaç konsantrasyonunun bireyler arası yüksek değişkenlik gösterdiği bilinmektedir, bu nedenle anestezik ilaç dozlarının bireyselleştirilmesi anestezi uygulamalarında önemli bir fark yaratacaktır (1,2,3,4). Çalışmamızda Hedef kontrollü infüzyon (HKİ) yöntemi ile bilinç kaybı (Loss of Consciousness-LOC) olarak tanımlanan sesli uyarana göz açma yanıtının kaybolmasını temel alan bireysel bir anestezi indüksiyon formülü geliştirmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmaya etik kurul onayı sonrası, genel anestezi planlanan ASA I-II, 18-65 yaş, bilgilendirilmiş onamı alınan 128 hasta alındı. Standart ASA monitörizasyonu, Bispektral İndeks (BİS), Train of Four (TOF) monitörizasyonunun ardından 1 mcg/kg fentanil ile premedikasyon uygulandı. HKİ yöntemi ile Remifentanil Ce (etki alanı konsantrasyonu) 2 ng/ml dozunda sabit tutuldu. Propofol Ce 2 mcg/ml dozunda (Schnider modeli) başlandı, her 20 saniyede 0,2 mcg/ml artırılarak bilinç kaybı anındaki Ce değeri (LOC-P) kaydedildi ve 1 mg/kg roküronyum uygulandı. Doz titrasyonuna devam edilerek entübasyon için uygun anestezi derinliği kabul edilen BİS'in 30 saniye süresince 50 olduğu propofol Ce dozu entübasyon dozu (INT-P) olarak kaydedilerek TOFc=0 olduğunda hastalar entübe edildi. Entübasyona hemodinamik yanıt bazale göre ortalama arteriyel basınç ve veya kalp hızında >%20 artış olarak tanımlandı.

Bulgular:
Çalışmamızda LOC-P ve INT-P arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki bulundu (p<0.0005). Bu sayısal ilişki ile uygun anestezi derinliğini sağlamak ve entübasyon yapabilmek için istatistiksel yöntemler kullanılarak INT-P = 0.67+0.974x(LOC-P) şeklinde bir formül geliştirildi. Entübasyona hemodinamik yanıt %53,9 oranında gerçekleşirken, entübasyon sırasında ortalama BİS değeri 48 ± 5 olarak gerçekleşti.

Tartışma ve Sonuç:
Geliştirdiğimiz bu formül ile, LOC-P değeri kullanılarak hedef BİS değerini (BİS=50) sağlayan ilaç kan konsantrasyonu hesaplanabilmektedir. Klinik bir bulgu olan bilinç kaybının, HKİ yöntemi ile anestezi indüksiyonu yaparken anestezi derinliğini tahmin etmek ve uygun hedef konsantrasyonu belirlemek için alternatif bir kılavuz olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak bu çalışmada anestezi derinliğinin hemodinamik parametreler göz önünde bulunduğunda ideal anestezi derinliğini her hastada sağlayamayabileceği görülmüş olup ilerleyen çalışmalara konu olmalıdır.