İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-015

STİFF PERSON SENDROMLU OLGUDA ANESTEZİ YÖNETİMİ

Hasan Çekdemir, Asiye Özkan Kaya, Resul Yılmaz, Ahmet Topal

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi


Giriş:
Stiff Person Sendromu (SPS), nadir görülen, gövde ve ekstremite kaslarını etkileyen, ilerleyici rijidite ve kas spazmlarıyla karakterize nörolojik bir hastalıktır. Spinal kord aracılı refleks mekanizmanın fizyolojik düzensizliği ile ilişkili ani hareketler görülür. Etyolojisi net olmamakla birlikte, omurilik sıvısında glutamik asit dekarboksilaz antikorları bulunur ve genellikle diğer otoimmün hastalıklarla birliktedir. Bu olgu sunumunda Stiff Person Sendromlu bir hastada anestezi deneyimimizi paylaşacağız.

Olgu:
29 yaşındaki erkek hastaya hastaya laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlandı. Olgunun 12 yıl önce kasılma semptomlarının başladığını ve araştırmalar sonucunda SPS tanısı aldığı öğrenildi. Beraberinde vitiligosu da mevcuttu. Hasta rutin olarak baklofen tedavisi alıyor ve düzenli olarak plazmaferez uygulanıyordu. Hastanın monitörizasyon sonrası ilk değerleri TA:149/90 mmHg, SpO2:%94, nabız:68/dk, elektrokardiyogram sinüs ritminde kaydedildi. Entropy SPI TOF ısı monitörizasyonu uygulandı. Genel anestezi planlanan hastaya indüksiyonuda intravenöz olarak 2 mg/kg propofol, 0.5 mg/kg roküronyum uygulandı. İdamede 0.25 μg/kg remifentanil infüzyonu, 9-6 mg/kg/s propofol infüzyonu ve %30-35 O2/hava inhalasyonu ile sürdürüldü. Entübasyon başarıyla gerçekleştirildi. 100 dakika süren operasyon bitiminde anestezi sonlandırılarak kas gevşetici etkisi TOF >0 olduğu için TOF>%90 olacak şekilde 2 mg/kg sugammadeks ile geri döndürüldü. TOF monitörizasyonu ile NMB etkisinin geri çevrildiği doğrulanarak vaka sonlandırıldı. Derlenme ünitesinde gözlenen hasta aldrete skoru 10 olarak servise devredildi.

Tartışma ve Sonuç:
SPS'de rijidite, kas spazmı ve psikolojik belirtiler görülür. Semptomların psikolojik stres, ani ses, görsel veya dokunsal uyarıya yanıt olarak görülebildiği literatürde bildirilmektedir. Literatürde SPS vakalarında anestezi yönetimi konusunda sınırlı bilgiye ulaşılmakta birlikte hastalarda baklofen kullanımı varsa postoperatif solunum sıkıntısı ve hipotoni gelişebileceği bildirilmektedir. Yapılan bazı çalışmalar inhalasyon ajanlarının kullanılmamasını önermektedirler. SPS hastalarındaki kas spazmları hastanın genel anestezi sırasında entübasyonu için pozisyon verilmesini zorlaştırabilir. Bunun için nöromüsküler bloke edici (NMB) ajanların kullanımı fayda sağlayabilir. Bu olguda propofol+remifentanil infüzyonu ve rokuronyum ile kas gevşemesi ile anestezi sürdürülmüş, işlem bitiminde kas gevşetici sugammadeks ile revers edilerek ve TOF monitörizasyonu ile doğrulanarak sorunsuz indüksiyon-idame-derlenme gerçekleşmiştir.