İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-009

Kalça Kırığı Olan Hastalarda Preoperatif Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Perikapsüler Sinir Grup (PENG) Bloğunun Etkinliği ve Spinal Anestezi Başarısı Üzerine Etkisi

Burcu KAPLAN, Eyyüp Sabri ÖZDEN, Filiz ALKAYA SOLMAZ, Pakize KIRDEMİR

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD


Giriş:
Kalça kırığı olan hastalarda transportta, pozisyonlamada ve postoperatif dönemde şiddetli ağrı görülmektedir. Spinal anestezi uygulanırken ağrıya bağlı pozisyon verme zor olmaktadır (1). Premedikasyonda PENG bloğu uygulanan hastalarda bloğun etkinliğini ve spinal anestezi başarısını karşılaştırmayı planladık.

Gereç ve Yöntem:
Etik Kurul onayından sonra kalça kırığından opere olmuş 100 hastanın dosyaları retrospektif incelendi. 18 yaş<, ASA I-III, aynı kişi tarafından spinal anestezi için pozisyon verilmeden 30 dk önce USG’la PENG blok yapılmış ve blok yapılmamış olan 60 hasta değerlendirildi. Hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup P: PENG blok (20ml%0,25Bupivakain), Grup K: Tramadol 10mg/24saat IV. Hastaların yaş, cinsiyet, operasyon süresi, perioperatif nabız, ortalama arter basıncı(OAB) ve satürasyon, NRS değerleri (Premedikasyonda, yataktan ameliyat sedyesine transport, lateral dekübit pozisyonlama, postoperatif 0, 2.,4.,12. ve 24.saat), spinal uygulama süresi (spinal anestezi başlangıcından cilt kesisine kadar geçen süre) ve deneme sayısı, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar, perioperatif tramadol tüketim miktarları, anestezi ve algoloji formları, hastanemiz bilgi işlem programı, epikrizler ve arşiv dosyaları incelenerek toplandı.

Bulgular:
Hastaların demografik verileri, operasyon süreleri, perioperatif nabız, OAB, satürasyon değerleri benzerdi (p>0,05). Premedikasyonda NRS değerleri benzer iken hasta yatağından ameliyat sedyesine transportta, lateral dekübit pozisyonlamada, postoperatif 0, 2.,4.,12. ve 24.saatlerde NRS değerleri anlamlı olarak Grup P’de daha düşüktü (p<0,001) (Tablo 1). Spinal uygulama süresi (dk), spinal anestezi deneme sayısı Grup P’de daha kısaydı (p<0,001) (Tablo 2). Bulantı-kusma, hipotansiyon ve bulantı-kusma ile hipotansiyonun birlikte görülme sıklığı anlamlı olarak Grup K’de daha fazlaydı (p:0,024). Diğer komplikasyonlar açısından fark saptanmadı (Tablo 3).Tramadol tüketim miktarı P grubunda daha azdı (p<0,001) (Tablo 4).

Tartışma ve Sonuç:
PENG bloğunun kalça kırığı kaynaklı ağrıyı kontrol altına almasının hastanın transportunu, spinal anestezi de dahil olmak üzere pozisyon vermeyi kolaylaştırdığına ait yapılan çalışmalar vardır (2,3). Fakat PENG bloğun spinal anestezi başarısına ait çalışma yoktur. Preemptif yapılan PENG bloğu spinal anestezi başarısını artırdığı ve postoperatif dönemde de yeterli analjezi sağladığı için opioid tüketimini ve buna bağlı komplikasyon görülme oranını azalttığını düşünmekteyiz.