İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-112

Laparoskopik Jinekolojik Operasyonlarda Peroperatif Uygulanan Farklı Peep Değerlerinin Serebral Perfüzyon Ve Hemodinami Üzerine Etkileri

Selen Bozdemir, Esra Karatay Sözüer, Emine Dinçer, Osman Ekinci

Haydarpaşa Numune EAH Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilimdalı


Giriş:
AMAÇ: Laparoskopik cerrahi yönteminin postoperatif birçok yararı olduğu gibi intraabdominal basınç artışına bağlı sistemik dezavantajları da bulunmaktadır. Trendelenburg pozisyonunun da eklendiği jinekolojik laparoskopik vakalarda bu etki artabilmektedir. Bu çalışma; trendelenburg pozisyonu uygulanan laparoskopik operasyonlarda pulmoner fonksiyonları ve gaz değişimini iyileştirdiği bilinen 5 ile 10 cmH2O PEEP uygulamalarının serebral perfüzyona(NIRS) ve hemodinamiye etkilerini incelemektir.

Gereç ve Yöntem:
YÖNTEM: Bu çalışma laparoskopik jinekolojik cerrrahi yapılacak ASA I-II 56 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Grup 1 deki hastalara 5 cmH₂O, Grup 2 deki hastalara 10 cmH₂O PEEP uygulandı. Her iki grubun; preoperatif, entübasyon sonrası, pnömoperitondan 5 dk önce, pnömoperiton ve trendelenburg sonrası 10 dk aralar ile 4 kez, desuflasyon ve normal pozisyondan 5 dk sonra ve ekstübasyon sonrası; KTA, sistolik-diyastolik-ortalama arter basınçları, SpO2, EtCO2, peak-plato basınçları, sağ ve sol rejyonel serebral oksijen satürasyonları, dinamik(Cd) ve statik pulmoner(Cs) kompliyans değerleri kaydedildi. Entübasyon sonrası, pnömoperiton ve trendelenburg pozisyonundan 20 dk sonra ve karbondioksit desuflasyonundan 5 dk sonra arter kangazı değerlerine bakıldı.

Bulgular:
BULGULAR: Her iki grupta hemodinamik değerler ve serebral oksijen saturasyonları belirtilen zaman aralıklarında değerlendirildiğinde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Grup 2 deki hastalarda Ptepe ve Plato değerleri, Grup 1 deki hastalara göre yüksek bulunmuş fakat barotravma riski oluşturacak düzeyin üzerine geçmemiştir. Grup 2 deki hastaların Cs ve Cd değerleri Grup 1 den anlamlı yüksek bulunmuş ve bu da yüksek PEEP değerlerinin uygulanmasına bağlanmıştır.

Tartışma ve Sonuç:
SONUÇ: ASA I-II jinekolojik laparoskopik cerrahi uygulanan hastalarda 5 ve 10 cmH₂O PEEP uygulanması klinik önemli bir farklılığa yol açmamıştır ve her iki PEEP değerinin de serebral perfüzyon ile hemodinamiyi bozmadan güvenli bir şekilde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.