İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-102

Antiepileptik Tedaviye Dirençli ve Ketojenik Diyet Uygulanan West Sendromu Tanılı Hastanın Anestezi Yönetimi: Olgu Sunumu

Murat Balseçen, Levent Özdemir, Handan Birbiçer

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
West sendromu, infantil spazm, hipsaritmi adı verilen interiktal elektroensefalogram (EEG) paterni ve mental retardasyona neden olan ciddi bir epileptik sendromdur (1). West sendromlu olgularda, medikal tedaviye dirençli epileptik nöbetleri kontrol altına almak amacıyla ketojenik diyet tedavisi son yıllarda daha popüler hale gelmiştir (2). Ketojenik diyet altında olan hastaların anestezi yönetimi net olmamakla birlikte öneriler mevcuttur. Bu olgu sunumunda, antiepileptik tedaviye ek olarak ketojenik diyet tedavisi uygulanan hastadaki anestezi yönetiminin sunulması amaçlanmıştır.

Olgu:
Bilinen west sendromu, down sendromu ve kolelitiazis hastalıkları olan 2 yaş 10 aylık ve 18 kg olan erkek hasta, kolelitiazis sebebiyle elektif şartlarda çocuk cerrahisi tarafından ameliyata alındı. Preoperatif dönemde çocuk nörolojisi ile konsülte edilen hastaya, idame sıvı olarak izotonik kullanılmasını, cilt asepsisi amacıyla alkol ile silinmemesi ve idame sıvıda dekstroz içerikli bir mayi verilmemesi konusunda tarafımıza önerilerde bulundu. Hasta preoperatif dönemde monitöze edildiğinde kan basıncı 97/55mmHg, kalp hızı 112/dk, oksijen satürasyonu %100 (oda havasında) idi. Vital bulguları stabil olan ve kan laboratuar tetkiklerinde bir anormallik saptanmayan hastaya anestezi indüksiyonunda 90 mg Tiyopental, 10 mcg Fentanil ve 10 mg Roküronyum uygulandı ve hasta 5.0 numara endotrakeal tüp kullanılarak sorunsuz şekilde entübe edildi. Hastanın anestezi idamesinde %1 sevofluran ve %50 oksijen %50 N2O karışımı başlandı. Hastaya invaziv arter monitörizasyonu sağlandı. Hastanın 15 dk’lık periyotlar ile kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu, vücut sıcaklığı ölçüldü (Tablo 1). Ayrıca kan şekeri ölçümü, elektrolit düzeyleri, idrar çıkışı ve kanama miktarları da düzenli aralıklar ile kontrol edildi. Cerrahi süre toplam 123 dk olup hastanın 47 mL idrar çıkışı ve yaklaşık 20 mL kanaması oldu. Hasta, sorunsuzca ekstübe edilerek çocuk yoğun bakıma transfer edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Antiepileptik tedaviye dirençli West Sendromu olgularında uygulanan ketojenik diyet esnasında, cildin geçirgenliğinin yüksek oluşu nedeniyle alkol ve benzeri maddeler ile asepsi uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir. Ayrıca, bu hastaların idame sıvılarının dekstroz içermemesi ve perioperatif süreçte düzenli kan şekeri ve elektrolit düzeyi bakılması önerilmektedir.