İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-054

Pediatrik Hastalarda Gastroskopi ve Kolonoskopi İşlemlerinde Anestezi Uygulamalarımız: Retrospektif Çalışma

Sena Tuğba KAHRAMAN ÇAKACI, Sevgi KESİCİ, Kaıratbek MIIZAMOV, Zeynep Ceren YAHŞİ, Mustafa Bilgehan AYIK, Sibel OBA

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Pediatrik hastalarda ameliyathane dışında uygulanan gastroskopi ve kolonoskopi işlemleri son yıllarda giderek artmakta olup komplikasyon riski vardır. Bu işlemler ağrılı olduğundan hasta konforu ve işlemin daha kolay uygulanabilmesi açısından sedasyona ihtiyaç duyulmaktadır.Çalışmanın amacı, gastroskopi ve kolonoskopi yapılan pediatrik hastalarda sedasyon uygulamaları ve komplikasyon oranlarının değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem:
01 Ocak 2021-30 Haziran 2022 arasında sedasyon altında gerçekleştirilen gastrointestinal işlemler retrospektif olarak tarandı. Hastaların yaş, kilo, cinsiyet, ASA, endoskopik girişim endikasyonları, komplikasyonlar (bradikardi-hipoksi) kaydedildi. İşlem türü Grup G:Gastroskopi, Grup C:Kolonoskopi, Grup GC:Gastroskopi+Kolonoskopi şeklinde, kullanılan anestetik ilaçlar Grup P: Propofol, Grup KP: Ketamin+Propofol şeklinde gruplandırıldı. Tüm hastalarda midazolam, tüm kolonoskopi olgularında ek olarak fentanil kullanıldı.

Bulgular:
Retrospektif olarak incelenen 467 hastanın 239'u erkek, 248'i kadındı.Hastaların yaş ortalaması (yaş): 10,36±5,37, ortalama ağırlık (kg): 37,93±20,48 idi.Sırasıyla ASA 1:321, ASA 2:132, ASA 3:13 ve ASA 4:1 hasta vardı. 5 (%1.07) hastada komplikasyon gelişti.ASA skorlamasına göre komplikasyon oranlarında anlamlı fark olup (p<0,001), ASA 4 olanlarda ASA 1,2,3 olanlara göre, ASA 3 olanlarda ise ASA 1,2 olanlara göre komplikasyon oranı daha yüksek bulundu. Komplikasyon oranları kullanılan ilaca göre, Grup KP’de 1 (%2.0), Grup P’de, 4 (%0.96) olarak değerlendirildi ve gruplar arasında anlamlı fark yoktu.İşlem türüne göre komplikasyonlar incelendiğinde, komplikasyon gelişen 5 hastanın Grup G'ye dahil olduğu görüldü, komplikasyon açısından gruplar arası anlamlı fark bulunmadı.

Tartışma ve Sonuç:
Günümüzde özellikle pediatrik hastalarda gastrointestinal girişimler ağrılı ve rahatsızlık veren girişimler olduğundan, sedasyon uygulaması rutin hale gelmiştir. Taramamızda anestezi altında gastrointestinal girişimler sırasında komplikasyon oranlarımız oldukça düşük bulundu ve ilaç tipleri komplikasyon oranlarını etkilemedi. Yüksek ASA skorunun artmış komplikasyon riskiyle ilişkili olduğunu görüldü. Komplikasyon oranlarını en aza indirmek ve anestezi uygulamalarında standartlar oluşturmak için daha fazla hasta ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.