İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-018

ENTÜBASYON SIRASINDA YERİNDEN ÇIKAN VİDALI İMPLANT DİŞ ASPİRASYONU DENEYİMİMİZ

Murat Özçelik, Nilay Boztaş, Sevda Özkardeşler Özgül

Dokuz Eylül Üniversitesi


Giriş:
Travmatik dental yaralanma, genel anestezi sırasında endotrakeal entübasyonun sık görülen komplikasyonlarından biridir (1). Entübasyon sırasında gelişen dental yaralanma insidansı %0.04 ila %12,08 arasında değişmektedir (2). Aspire edilen diş; yaşamı tehdit eden hava yolu obstrüksiyonu, aspirasyon pnömonisi veya akciğer kollapsına neden olabilir. Bu olgu sunumunda entübasyon sırasında yerinden çıkarak özefagus mukozasına yerleşen vidalı implant dişe yaklaşımımızı sunmaktayız.

Olgu:
Memeden kitle eksizyonu planlanan (61y, BMI: 31.25) kadın hasta preoperatif bakıda Mallampati II olarak değerlendirildi. Retromikrognatisi bulunan olgunun oral bakısında implant dişi dışında başka anomali saptanmadı. Standart ASA monitörizasyonu, preoksijenasyon ve anestezi indüksiyonu uygulanan hastaya Videolaringoskop (VDL) ile entübasyon girişimi yapıldı. VDL cihazındaki sorun nedeni ile direkt laringoskopi de yapılan olgu ancak 2. videolaringoskopi denemesinde deneyimli bir uzman tarafından entübe edilebildi (Cormack-Lahen sınıf 3). Entübasyon sonrası implant dişinin yerinde olmadığı farkedilen olguya uygulanan skopide karinaya yakın yerleşimli diş ile uyumlu görüntü elde edildi. Göğüs cerrahisi eşliğinde fiberoptik bronkoskopi yapıldı. Yabancı cisim gözlenmedi. Sonrasında yapılan endoskopide dişin vidası ile birlikte özefagusun alt 1/3’lük kısmına saplanmış olduğu görüldü. Sorunsuz şekilde implant dişin çıkarılmasını takiben operasyonu gerçekleştirilen olgu bir süre PACU biriminde izlenip sorunsuz bir şekilde ekstübe edildi. Olgu, postoperatif bir komplikasyon gelişmeksizin 4. günde taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Hastalarda vidalı bir implant mevcut olabilir. Entübasyon sırasında yerinden oynayan bu implantlar trakea veya özefagusa ilerleyip mukozal hasar oluşturabilir. Olgumuzda olduğu gibi ösefagusa saplanan ve farkedilmeyen bir diş implantı perforasyon ve / veya fistül sonucunda postoperatif erken veya geç dönemde hayatı tehdit edebilecek bir mediastinite neden olabilir. Bu nedenle dişin lokalizasyonu intraoperatif dönemde ivedilikle tespit edilmeli ve dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Dişin kırılması sonrası eğer diş görüntü alanında değilse veya ulaşılamıyorsa hasta pozisyonu değiştirilmemeli ve körlemesine ağız içinde işlem uygulanmamalıdır. Gerekirse cerrahi, sorun çözülene dek ertelenmelidir. Ayrıca, preoperatif anestezi bakısında implantı olan olgularda implantın yapısı, stabil olup olmadığı sorgulanmalı ve gerekirse operasyon öncesi diş hekimliği konsültasyonu istenmesi akılda bulundurulmalıdır.