İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-016

Trakeal Dilatasyon Planlanan Herediter Anjiyoödemli Olgunun Anestezi Yönetimi

Muharrem Uçar, Mukadder Şanlı, Sezai Aktürk, İlham Gülçek, Feray Akgül Erdil

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ


Giriş:
Herediter anjiyoödem primer olarak bradikinine bağlı nadir görülen ve fenotipinde C1 esteraz inhibitör eksikliği olan otozomal dominant hastalıktır. C1 esteraz inhibitör eksikliği bradikinin yoluyla orofarinks, larinks, yüz ve diğer bölgelerde tekrarlayan anjiyoödem ataklarına neden olur. Bu anjiyoödem trakeal entübasyon gibi üst hava yolu manüplasyonu sırasında larinkste görülebilir. Larinks anjiyoödemi perioperatif mortalitenin en önemli nedenidir. Tedavisi C1 esteraz inhibitörü veya taze donmuş plazmadır. Bu olgu sunumunda, trakeal stenoz nedeniyle trakeal dilatasyon planlanan herediter anjiyoödemli olgunun anestezi yönetimini sunmayı amaçladık.

Olgu:
43 yaş, 105kg/165 cm, kadın olgu trakeal stenoz ön tanısı ile göğüs cerrahisi tarafından rijit bronkoskopi planlandı. Olgunun öyküsünde herediter anjiyoödeme bağlı olarak dilde spontan şişme nedeniyle trakeostomi açılmış ve 18 gün entübe kalmış. Fizik muayenesinde nefes darlığı dışında bir semptoma rastlanmadı. Laboratuvar bulguları; glukoz:135mg/dL, Hgb:12,6g/dL, Sed:25 idi, diğer parametreler normaldi. Operasyon öncesi olguya 2x500IU C1esteraz inhibitörü (CINRYZE 500 IU/5 mL IV) uygulandı. Operasyon odasına alınan olguya standart monitörizasyon uygulandı, zor entübasyon ve laringeal ödem gelişebileceği düşünülerek C-MAC videolaringoskop, trakeostomi hazırlığı, C1 esteraz inhibitörü, taze donmuş plazma odada hazır bulunduruldu. Genel anestezi sonrası 6.5 nolu rijit bronkoskop ile vokal kordlar geçilerek trakeaya girildi. Vokal kordlardan 1 cm sonra başlayan yaklaşık 2 cm uzunluğunda darlık izlendi ve 7.5 nolu rijit bronkoskopla dilatasyon yapıldı. Sorunsuz olarak uyandırılan olgu yoğun bakıma gönderildi. Takiplerinde genel durumu iyi olan olgu taburcu edildi. İki ay sonra olguya tekrar rijit bronkoskopi yapıldı. Postoperatif yaklaşık 10 saat sonra yoğun bakımdaki olguda dilde belirgin ödem gelişti. Olguya 1000 IU C1esteraz inhibitörü ve 3 ünite taze donmuş plazma verilerek tedavi edildi. Olgunun semptomlarının düzelmesi sonucu taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Herediter anjiyoödem, larinks ödemi gelişim riskinden dolayı dikkat gerektirir. Bu olguların iyi preoperatif hazırlık, dikkatli intraoperatif takip ile postoperatif bakımın da özellik arz ettiği akılda tutulmalıdır.