İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-065

Meme Cerrahisi Geçiren Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Erektör Spina Plan Bloğu Deneyimimiz: Olgu Sunumu

Ezgi Ceren Sezer, Yağmur Gül

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa tıp fakültesi


Giriş:
Meme kanseri cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif ağrı halen önemli bir sorundur.Tedavisinde torasik epidural ve paravertebral bloklar geçmişte önemli yer edinirken 2016 yılında Forero tarafından tanımlanan Erector Spina Plan bloğu (ESP Blok) ve Blanco ve arkadaşları tarafından tanımlanan Pektoral Sinir Bloğu (PECS Blok) daha ılımlı yan etki profili ve benzer analjezik etkinliğe sahip olmaları nedeniyle ön plana çıkmışlardır.ESP bloğun uygulama kolaylığı, adjuvanların eklenebilmesiyle etki süresinin uzaması, cerrahi sahaya uzaklığı nedeniyle bozulmamış bir anatomik zeminde uygulanması PECS bloğa üstünlükleridir.

Olgu:
71 yaşında bilinen hipertansiyon ve diyabeti olan kadın hasta sağ taraf meme kanseri sebebiyle meme koruyucu cerrahi ve sentinal lenf nodu biyopsisi yapılmak üzere genel anestezi altında operasyona alındı.Operasyon bitiminde hasta sağ üst pozisyona alındı.Spinöz prosesler palpasyonla belirlendi ve kalem yardımı ile işaretlendi.Orta hattın 2 cm sağında torakal 3.-4. Vertebra seviyesinde ultrason rehberliğinde transvers prosesler görüldü.Uygun silme ve örtme işleminden sonra lineer prop kullanılarak in plane teknikle caudo-cranial yönde 16G epidural iğne ile 3.5 cm derinlikte transvers prosese ulaşıldı.Milimetrik olarak geri çekildikten sonra 20 ml %0.5bupivakain,8mg dekort,2mg morfin,100 mcg adrenalin içeren 30 ml volüm anatomik aralığa verildi ve erektör spinanın fasiasının aralandığı izlendi.Ardından epidural iğne içinden kateter ilerletildi 4.5 cm içerde bırakıldı.Epidural iğne çekildikten sonra kateter tespit edildi ve işlem sonlandırıldı.Hastanın postoperatif ilk ağrı değerlendirmesi derlenme ünitesinde, sonraki değerlendirmeleri postoperatif 10. Saat, 1. ve 2. günlerde sayısal (NRS) ve vizüel ağrı skalaları (VAS) ile yapıldı.Hastaya postoperatif iv analjezik uygulanmamış olmasına karşın NRS tüm değerlendirmelerde sıfırdı ve kateterden ek ilaç dozu uygulanmadı.Hastanın ilk gün sensöriyel blok seviyesi T3-T8, 2. gün ise T4-T8 olarak değerlendirildi.2. gün taburculuk öncesi kateter çekildi.Hasta 2. gün sonunda NRS 0 olarak şifa ile taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Meme cerrahisinde ESP blok, iyi analjezik sonuçları, düşük komplikasyon riski, kolay uygulanabilirliği,cerrahi sahadan uzak olması,adjuvankların efektif kullanımına imkan sağlaması dolayısıyla tercih sebebimizdir.