İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-039

Kategori 1 Sezaryende Hızlı Seri Spinal Anestezi Uygulaması: Hızlı, Etkin ve Güvenilir mi?

kübra taşkın, banu eler çevik, kemal tolga saraçoğlu

kartal dr lütfi kırdar şehir hastanesi


Giriş:
Kategori-1 sezaryen, annenin veya fetüsün yaşamına yönelik ani bir tehdit olduğu anlamına gelmektedir. Spinal anestezi (SA), genel anesteziye göre daha az maternal ve neonatal morbiditeye neden olduğu için kategori 2, 3 ve 4'te standart teknik haline gelmiştir [1]. Fakat, hipoksi, aspirasyon riski ve ilaç dozlarıyla ilgili tartışmalar nedeniyle SA daha hızlı gerçekleştirilebilirse, kategori-1 sezaryende daha kabul edilebilir bir seçenek haline gelecektir. Biz de çalışmamızda hızlı sıralı spinal anestezi’nin kategori-1 sezaryende uygulanabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmaya, retrospektif olarak 2019 Eylül - 2020 Eylül tarihleri arasında Kategori 1 sezaryen operasyonuna alınan ve aynı anestezi uzmanı tarafından başarılı spinal anestezi uygulanan 167 hasta alındı. Bu olgularda spinal anestezinin hazırlanma süresi, intratekal aralığa girilme ve spinal anestezinin gerçekleştirilme süresi, cerrahi için yeterli bloğun oluşturulma süresi, bebeğin çıkış süresi ve bebeklerin 1. Ve 5. Dk APGAR skorları kaydedilip istatistiksel olarak incelendi. L3-L4’ten adjuvansız 2-2,5 ml hiperbarik bupivakain (%0,5) ve 25G spinal iğne ile blok oluşturuldu ve T10 seviyesine ulaşıldığında cerrahi başlatıldı.

Bulgular:
Hastaların yaş ortalaması 31.1±0.3 yıl, boy ortalaması 154.61±3.65 cm, kilo ortalaması 63.55±3.95 kg idi. Hazırlık süresi 52.1±0.4 sn, uygulama süresi 47.3±1.6 sn, cerrahi başlangıç süresi 193.6±2.1 sn, doğum süresi 215.0±3.1 sn idi (Tablo 1). Ortalama 1. Dakika APGAR skoru 7.7±0.0 iken 5. Dakika APGAR skoru ortalaması 8.9±0.0 olarak saptandı. 5. Dakika Apgar ile uygulama süresi arasında negatif yönlü bir ilişki saptandı (rho=-0.132). 23 hastada hipotansiyon gelişti ve efedrin ile müdahale edildi. Postoperatif dönemde 7 hastada baş ağrısı gözlendi, enfeksiyona bağlı komplikasyon gözlenmedi.

Tartışma ve Sonuç:
Kategori-1 sezaryende hızlı sıralı genel anestezi yaygın olarak kullanılmaktadır çünkü yapılan çalışmalarda bu teknik SA' dan daha hızlı gerçekleştirilmektedir [2]. Fakat hem anne hem fetüs için genel anestezinin riskleri düşünüldüğünde ve çalışmamızda spinal anestezinin uygulama süresi ve etkinliği göz önünde bulundurulduğunda hızlı sıralı spinal anestezi uygulaması kategori-1 sezaryende hızlı, etkin ve güvenilir bir seçenek olabilir.