İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-012

Yoğun Bakımda Sistemik Lupus Eritematozus Olgusu

Halime Ekinci, Ayfer Kaya Gök

SBÜ Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon


Giriş:
Yoğun bakım ünitesinde(YBÜ) en sık görülen otoimmün hastalık Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)dir. SLE aktivitesi, çoklu organ yetmezliği ve enfeksiyonlar en sık ybü yatış nedenleridir. Gecikmiş tanı ve sekonder gelişen enfeksiyon mortalite riskini artırır. Enfeksiyona bağlı ölüm oranı, SLE hastalarında beş kat daha yüksektir. Olgumuzda genç yaş ve tanısı olmayan zor bir vakada YBÜ’de ayırıcı tanı ve yönetimi sunmayı planladık.

Olgu:
23 yaş anemi dışında hastalığı olmayan hasta 3gündür ateş, bilinç bulanıklığı, öksürük ile acile başvurdu. Bilinçte gerileme, saturasyonda düşüş ile entübe edilerek, pnömoni ön tanısıyla ybüye alındı. Hemoglobin ve platelet düşüklüğü, ateş, hipotansiyon ve prokalsitonin artışı olan hastaya Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) -septik şok tanısı konuldu. Akciğerde bilateral yaygın konsolidasyon, plevral ve perikardiyal efüzyon, batında yaygın asit , ciltte peteşiler mevcuttu (Şekil 1). Periton ve plevral sıvı drenajları yapıldı(Şekil 2). Ayırıcı tanı için Coronavirüs-19 (COVİD) ve Sitomegalovirüs (CMV) PCR, Tüberküloz testi, Plasmodium yayma ve kültürleri alındı, negatif gelmesi üzerine vaskülit için ek testlere başvuruldu. Antinükleer antikor(ANA), Anti-nötrofil sitoplazmik antikor (ANCA), Lupus antikoagülanı, çift zincirli DNAya karşı antikor (anti ds-DNA) istendi, pozitif sonuçlar ve kompleman sisteminden C3 - C4 düşüklüğü olan hastaya SLE tanısı konuldu. ARDS, plevral efüzyon ve platelet düşüklüğü ile pulmoner hemoraji ventilasyonu daha da zorlaştırdı. Plazmaferez ve yüksek doz steroid tedavisine rağmen ateşi düşmeyen hasta 2 kez de nöbet geçirdi. 25. günde hasta kaybedildi.

Tartışma ve Sonuç:
SLE küçük damar tutulumu ile seyreden multisistemik bir hastalıktır. Ybü yatış oranı yüksektir ama SLE tanısı yoksa enfeksiyona sekonder durumlardan ayırt edilmesi güçtür ve zaman alır. Hastamızda ateş, peteşi, lenfopeni/trombositopeni, , C3-C4 düşüklüğü, ANA, ANCA,Lupus Antikoagülanı pozitifliği, plevral ve perikardiyal efüzyonu olması ile 2019 kriterlerine göre 30 puan ile SLE tanısı konuldu(Tablo1). Genç ve multisistemik tutulumda sepsis ayırıcı tanısında romatolojik ve immünolojik hastalıkların unutulmaması ve ayırıcı tanıda hızlı davranılması, tedavi modalitelerini değiştireceğinden akıldan çıkarılmamalıdır.