İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

YK-04

DİK TRENDELENBURG POZİSYONUNDA YAPILAN ROBOT YARDIMLI LAPAROSKOPİK OPERASYONLARDA SÜRÜŞ BASINCI YAKLAŞIMIYLA VENTİLASYONUN PERİOPERATİF DÖNEMDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

Ezgi Uysal, Burak Nalbant, Seval İzdeş

Ankara şehir hastanesi


Giriş:
Dik Trendelenburg pozisyonunda robot yardımlı operasyonlarda, en düşük sürüş basıncına göre kişiselleştirilmiş PEEP’le ventilasyonun, sabit PEEP uygulanan ventilasyonla karşılaştırarak, intraoperatif hemodinami ve akciğer mekanikleriyle, postoperatif pulmoner fonksiyonlara etkilerinin belirlenmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı alındıktan sonra, dik Trendelenburg pozisyonunda robotik cerrahi planlanan hastalar, sürüş basıncına göre kişiselleştirilmiş PEEP’le ventilasyon (Grup S) ve sabit PEEP’le ventilasyon (Grup K) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Pozisyondan sonra Grup K’da volüm kontrollü modda tidal volüm(VT) 6 mL/kg, PEEP 4 cmH2O, inspiratuar duraklama %30 ayarlandı. Grup S’de aynı VT’de rekruitment manevrası sonrası, en düşük sürüş basıncıyla en düşük PEEP değeri saptanıp uygulandı. Pnömoperitoneum sonrasında her iki grup; basınç kontrollü modda, rutin monitörizasyon parametreleri ve alınan kan gazı değerleriyle takip edilip, PaO2/FiO2 oranı hesaplandı. Entübasyon, Trendelenburg, ve pnömoperitonyum sonrası, 5., 10.dk’larda, sonrasında 15 dk’da bir, ekstübasyon öncesi, Ppik, Pplato, sürüş basınçları kaydedildi. Hastalar postoperatif 24. ve 48. saatte pulmoner komplikasyonlar açısından incelendi. Preoperatif ve cerrahi sonrası USG ile incelenen akciğer alanları, modifiye akciğer ultrasonu skorlama sistemiyle (LUS) değerlendirildi. İstatistiksel karşılaştırma Ki-Kare, Kolmogorov-Smirnow, t testi ve Mann-Whitney U testleriyle yapılıp, p<0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular:
Grupların genel özellikleri benzerken; Grup S’de Grup K’ye göre operasyonla ilgili süreler anlamlı uzundu ve intraoperatif OAB düşük (p<0.05) seyretti, ancak vazopressör gereksinimi oluşmadı. İntraoperatif dönemde Pplato pnömoperitonyum sonrası 5.dk’da ve ekstübasyon öncesi; Grup K’de, Grup S’ye göre daha yüksek bulundu (p<0,05). Postoperatif 1. saatte SpO2 ve PaO2’i Grup S’de; LUS değerleriyse Grup K’de diğer Gruba göre daha yüksekti (p<0,05) ancak, gruplar arasında postoperatif pulmoner komplikasyon yönünden fark bulunmadı.

Tartışma ve Sonuç:
Dik Trendelenburg pozisyonunda yapılan robot yardımlı laparoskopik operasyonlarda, en düşük sürüş basıncına göre kişiselleştirilmiş PEEP’le ventilasyonun, sabit PEEP uygulanan ventilasyona göre, intraoperatif dönemde hemodinamiyi bozmadan, postoperatif atelektazik alanları azalttığı, perioperatif oksijenizasyonu iyileştirdiği belirlendi.