İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

YK-06

Modifiye Radikal Mastektomi Yapılan Hastalarda Ultrason Rehberlikli Romboid İnterkostal ve Serratus Anterior Plan Bloğunun Postoperatif Solunum Fonksiyonları ve Analjezi Üzerine Etkisi

Gizem Akgün, Başak Altıparmak, Melike Korkmaz Toker, Sinan Pektaş, Bakiye Uğur

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Meme kanseri tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerinden biri modifiye radikal mastektomi (MRM) cerrahisidir. MRM sonrası orta-şiddetli ağrı sık görülür, ne var ki, şiddetli ağrı postoperatif öksürük ve solunum çabalarını engelleyerek atelektaziye neden olmaktadır. Ağrı kontrolü amacıyla ilaç tedavileri, paravetebral blok ve çeşitli interfasyal plan blokları kullanılmaktadır. Romboid interkostal plan (RİP) bloğu ve serratus anterior plan (SAP) bloğu, en sık kullanılan interfasyal plan blokları arasındadır. Bu blokların ağrı skorları üzerine etkileri araştırılmış olmasına rağmen solunum fonksiyonlarına etkileri henüz bilinmemektedir.Çalışmadaki birincil hipotez, RİP+SAP bloğu yapılan hastalarda postoperatif 2.saat solunum fonksiyonlarının kontrol grubuna göre daha iyi olacağıdır. İkincil hipotez, blok yapılan hastaların postoperatif 2.saatte ağrı skorlarının ve 24.saatte opioid tüketiminin daha az olacağıdır.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmaya genel anestezi altında MRM yapılacak 18-65 yaş arası ASA I-II hastalar dahil edildi. Operasyon sabahı spirometrik ölçümler (FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, FEF25-75) kaydedildi. Tüm hastalar indüksiyon sonrası entübe edildi ve kapalı zarf yöntemiyle randomize iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna 40 ml %0.25 bupivakain ile RİP+SAP bloğu yapıldı, diğer gruba blok işlemi uygulanmadı. Her iki grupta da intravenöz deksketoprofen 50 mg ve tramadol 1 mg/kg ile standart analjezi sağlandı. Hastaların solunum fonksiyonları postoperatif 2.,6. ve 24.saatlerde, ağrı skorları postoperatif 15.,30 dk ve 1.,2.,6.,12. ve 24.saatlerde Numara Derecelendirme Ölçeği (NRS) ile değerlendirildi, 24.saat opioid tüketimleri kaydedildi.

Bulgular:
Çalışmaya ortalama yaşları 50 olan 64 hasta dahil edildi. Hastaların FVC değerlerinin postoperatif 6. ve 24. saatlerde çalışma grubunda anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü (p=0.034 ve p=0.014). PEF ve FEF25-75 değerleri postoperatif 24. saatte çalışma grubunda istatistiksel olarak yüksekti (sırasıyla p=0.019 ve p=0.033). Postoperatif 1.,2. ve 6.saatlerde opioid tüketimi çalışma grubunda anlamlı derecede düşük bulundu (sırasıyla, p<0.001, p=0.005, p=0.002). Postoperatif NRS skorları çalışma grubunda tüm zaman noktalarında anlamlı derecede düşük bulundu.

Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamızda RİP+SAP bloğu, MRM sonrası postoperatif solunum fonksiyonlarını korumaya yardımcı olurken ağrı skorlarını ve opioid tüketimini azaltmıştır.