İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-070

Laparoskopik Kolesistektomi Cerrahisinde Uygulanan Eksternal Oblik Interkostal Bloğun Postoperatif Analjezik Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Preliminary Sonuçlar

Hatice Selçuk Kuşderci, Caner Genç, Ersin Köksal

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Ultrasonografi eşliğinde uygulanan rejyonal anestezik teknikleri etkin bir post-operatif analjezi sağlamak için son zamanlarda klinik pratikte oldukça yaygınlaşmıştır. Eksternal oblik interkostal bloğun (EOIB) kolesistektomi geçiren hastalarda analjezi amacıyla kullanımını gösteren çalışma sayısı sınırlıdır. Biz burada, kliniğimizde L/S kolesistektomi geçiren hastalarda EOIB'nin post-operatif ağrı skorları, tramadol tüketimi, hasta memnuniyeti ve yan etki (bulantı/kusma) üzerine olan etkilerini gösteren her iki grupta dokuz olmak üzere 18 hastadan oluşan preliminary sonuçlarımızı paylaşmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı alınmasını takiben (2021/543) L/S kolesistektomi cerrahisi geçirecek olan, 35-60 yaş arası, BMI < 35 kg/m², ASA (Amerikan Anestezistler Derneği) skoru I ve II olan hastalar çalışmaya dahil edildi (clinical trial: NCT05444985). Hastalara EOIB, cerrahi işlem bitiminde, halen genel anestezi altındayken bilateral olarak uygulandı. Enjeksiyon için cilde giriş noktası anterior aksiller çizginin hemen medialinde 6. kot seviyesi olarak tanımlandı. Enjeksiyon eksternal oblik ve interkostal kas arasındaki düzleme yapıldı.

Bulgular:
Kontrol grubu ve blok uygulanan gruplar arasında demografik veriler açısından anlamlı fark yoktu. Postoperatif ilk 24 saatte gruplara göre tüketilen kümülatif tramadol miktarı ve ilk opioid talep zamanı açısından anlamlı fark yoktu ( Toplam tramadol tüketimi EOIB:120 mg, Kontrol:140 mg p = 0.67 ; İlk talep zamanı EOIB:1.66 , Kontrol:1.77 p = 0.86). NRS skorları postoperatif 3. saat haricindeki tüm zaman dilimlerinde benzerdi. Hasta memnuniyeti quality of recovery (QR15) skorlaması ile değerlendirildi, blok uygulanan grupta memnuniyet skorları daha yüksek olsa da istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0.67). EOIB grubunda kurtarma analjezisi ihtiyacı olmazken, kontrol grubunda üç hastada kurtarma analjezisi ihtiyacı oldu (p = 0.08). Blok ilişkili komplikasyona ve bulantı/kusmaya rastlanmadı.

Tartışma ve Sonuç:
Kliniğimizde L/S kolesistektomi uygulanan 18 hastadan elde ettiğimiz verilere göre, postoperatif analjezi amacıyla uygulanan EOIB, ağrı skorları ve opioid tüketimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş oluşturmamıştır. Daha büyük örneklem büyüklüğü ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.