Bilateral Kan Basıncı Ölçümü Yeni Bir Rutin Mi Olmalı?
Mahmut Berk Akyüz, Yonca Altunbaş, Başak Ceyda Meço
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Giriş: Hipertansiyon ülkemizde de dünyada olduğu gibi sık rastlanan bir sistemik hastalıktır. Çeşitli yönergelerde hipertansiyon tanısı olan hastaların kan basınçlarının rutin kontrollerde her iki koldan yapılması gerektiği ve iki kol arası farkın sistolik kan basıncı için 15-20mmHg'dan ve diyastolik kan basıncı için 10mmHg'dan daha yüksek olduğu durumlarda, bu durumun çeşitli kardiyovasküler hastalıkların göstergesi olabileceği için, ileri tetkiklerin yapılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Öte yandan preoperatif anestezi değerlendirmesinde genel olarak kan basıncı tek koldan ölçülmekte ve perioperatif dönemde anestezi pratiğinde rutin monitörizasyonda EKG, satürasyon ve çoğunlukla tek ekstremiteden kan basıncı ölçümü uygulanmaktadır. Bu olguda hipertansif olduğu gözlenen ve farklı kollardan farklı ölçümler elde edilen hastadaki yaklaşımımız sunulmuştur.
Olgu: Lomber disk hernisi nedeni ile genel anestezi altında operasyonu planlanan ve bilinen hipertansiyon ve astım dışında ek hastalığı olmayan 72 yaş kadın hasta preoperatif anestezi değerlendirmesi esnasında; ileri yaş ve eforu <4MET olmasından dolayı kardiyoloji kliniğine konsülte edilmiş ve yapılan değerlendirme sonucunda operasyon programına alınmıştır. İşlem günü operasyon masasına alınan hastaya rutin monitörizasyon uygulanmış takiben sol koldan ölçülen kan basıncı 196/79mmHg olması ve anksiyetik olduğu gözlenen hastaya sedasyon amacıyla 1mcg/kg Fentanil yapılmıştır. Kontrol kan basınçları 203/76mmHg ve 229/99mmHg ölçülen hastanın ısrarı nedeniyle tansiyon manşonu sağ kola alınıp ölçümler tekrarlanmıştır. Sağ koldan ölçümlerde 124/83mmHg ve 126/88mmHg değerleri elde edilmiştir. Tekrar sol kola alınıp ölçüm yapıldığında ise sonuç 212/101mmHg olarak izlenmiştir. Bunun üzerine olası senaryolar içinde arteryel obstrüksiyonlar, Takayasu hastalığı, aort anevrizması, koarktasyonu ve disseksiyonunu da barındıran bir süreç olduğundan hastanın operasyonu ileri inceleme amacıyla ertelenmiştir.
Tartışma ve Sonuç: Operasyon boyutundan bağımsız, anestezi ile işlem planlanan her hasta için rutin olarak uyguladığımız preoperatif değerlendirme ve perioperatif monitörizasyon her zaman yeterli olmayabilir. Bizim vakamızda da olduğu gibi hipertansiyon tanısı olan hastalarda rutin değerlendirmede bilateral kan basıncı ölçümü eklenmesi hasta bazında özellikli durumların atlanmamasını sağlayıp beklenmedik sonuçların önüne geçebileceği düşüncesindeyiz.
|