İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-092

PEDİATRİK ROBOT YARDIMLI TRANSPERİTONEAL PYELOPLASTİ(RYTP) VAKASINDA ANESTEZİ DENEYİMİMİZ

DUYGU AKYOL, AYSEL İREM AKKAYA, FUNDA GÜMÜŞ ÖZCAN

BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ


Giriş:
Üreteropelvik bileşke darlığının cerrahi tedavisinde postoperatif daha iyi sonuçlar alındığı için robot yardımlı yöntem daha sık tercih edilmektedir (1). Erectör spina plane bloğu (ESPB) birçok cerrahide etkin analjezi oluşturur, komplikasyon riski düşük bir analjezi yöntemidir (2). Biz de çocuk olguda robot yardımlı transperitoneal pyeloplasti(RYTP) vakasındaki anestezi deneyimimizi ve ESP bloğunun postoperatif analjeziye etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Olgu:
7 yaş, 31 kg üretral darlık nedeniyle RYTP yapılacak hasta tarafımızca ASA I olarak değerlendirildi. Operasyon masasına alınan hastaya 22 gauge kanul ile iv periferik damar yolu sağlandı. 410 ml/sa ıv hidrasyon başlandı. Rutin EKG, NIKB, SpO2, periferik ısı monitörizasyonu sağlandı. İndüksiyon öncesi KTA: 101/dk, NIKB: 124/80 mmHg, SpO2:%100 idi. Hastaya 1,5 mcg/kg fentanyl, 3 mg/kg propofol, 0,6 mg/kg rokuronyum sonrası 6 numara entübasyon tüpü ile OTE sağlandı. Anestezi idamesinde remifentanyl ve sevoflorane kullanıldı. Sol radial arter kanulasyonu ile İABP monitorizasyonu sağlandı. Hastaya sağ yan lateral pozisyonu verilirken periferik sinir hasarını en aza indirmek amacıyla basınç pedleri kullanıldı. Alınan kan gazında Ph:7.44, pO2:160 mmHg, pCO2:30.8 mmHg, Lac:0.9 idi. Cerrahi tarafından robotik kolların yerleştirilmesi sonrası alınan kan gazında ph: 7.45, pO2:103 mmHg, pCO2: 34.2 mmHg, Lac:1.2 idi. Peroperatif hemodinamisi stabil seyreden hastaya operasyon bitiminde pozisyon değişimi yapılmadan L1 seviyesinden USG eşliğinde bilateral ESPB (%0.25 lik bupivakain içerecek şekilde her taraf için 6 ml) uygulandı. Hasta supin pozisyona getirilerek ekstübe edildi. Postoperatif 1. Saat VAS(vizüel analog skor)’ı 2 olan hasta servise gönderildi. 6., 12. ve 24. Saat VAS skoru sırasıyla 3, 3 ve 5 idi. 24 saatte bir kez ek analjezi ihtiyacı oldu.

Tartışma ve Sonuç:
RYTP, laparoskopik yönteme göre tecrübeli klinikler tarafından kullanılmaktadır. ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) protokollerinde de rejyonel anestezi metodlarından özellikle periferik sinir blokları ağrı kontrolünde önemli yer tutmaktadır. Sonuç olarak pediatrik hastalarda da robotik cerrahi yöntemler daha sık tercih edilmeli ve multimodal analjezide güncellik kazanan periferik sinir blokları güvenle kullanılmalıdır.