İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-055

Laparoskopik Kolesistektomi Geçiren Hastalarda Subkostal Oblik, Posterior Veya Dual Transversus Abdominis Plan Bloğunun Analjezik Etkilerinin Karşılaştırılması

Ceylan Saygılı, Şafak Emre Erbabacan, Aylin Özdilek, Çiğdem Akyol Beyoğlu, Emre Özgün, Fatiş Altındaş

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda postoperatif analjezi için Transversus Abdominis Plan bloğu (TAP) sıklıkla tercih edilmektedir (1,2). Çalışmamızda, oblik subkostal veya posterior TAP blok ile her iki tekniğin birlikte uygulandığı dual TAP bloğun analjezik etkinliğini ve opioid tüketimine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayıyla prospektif, randomize, kontrollü çift kör planlanan çalışmamıza, laparoskopik kolesistektomi geçiren 18-65 yaş, ASA 1-2, 85 hasta alındı (NCT04693156). Bilgilendirilmiş onamları alınan hastalar, rastgele üç gruba ayrıldı. Hastalara ameliyatın sonunda ultrasonografi eşliğinde sağ taraflı TAP blok yapıldı. Lokal anestezik solüsyonu (10mL %0.5 bupivakain, 10mL %1 prilokain, 10mL izotonik) hazırlandı. Tüm hastalarda, oblik subkostal ve posteriordan periferik blok iğnesi ile hedef plana girildi. Körlüğe uygun olarak, Grup 1’de oblik subkostal TAP blok; Grup 2’de posterior TAP blok yapıldı. Diğer bölgelere 30 mL izotonik verildi. Grup 3’te oblik subkostal ve posterior TAP (dual TAP) blok yapıldı. Ameliyatın sonunda her hastaya 100mg tramadol ve 1gr parasetamol iv uygulandı. Ağrı şiddeti, nümerik derecelendirme skoru (NRS) ile 0.,2.,4.,6.,8.,12.,24. saatlerde değerlendirildi. NRS≥4 ise 50mg deksketoprofen, NRS≥7 ise 100mg tramadol iv uygulandı. Demografik ve hemodinamik veriler, dermatomal tutulum (T6-L2), sedasyon derecesi, bulantı-kusma ile analjezik tüketimi kaydedildi. İstatistiksel değerlendirmede SPSS 22.0 programı kullanıldı. P<0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular:
71 hastanın verileri analiz edildi. Her grupta demografik veriler ve ameliyat süreleri benzerdi. Derlenme döneminde, Grup 1’de (n=21) 12, Grup 2’de (n=24) 6, Grup 3’te (n=26) 3 hastada NRS≥4 idi (p=0.01)(Tablo 1). Grup 1’de ilk 60 dakikada tramadol tüketimi yüksek bulundu(p=0.023). Grup 1’deki hastaların %33.3’ünde, Grup 2’de %8.3’ünde tramadol gereksinimi oldu. Grup 3’te, hiçbir hastada tramadol gereksinimi olmadı. Tutulan dermatom sayısı Grup 3’te Grup 1’e göre yüksek bulundu(p<0.001). Çalışma süresince herhangi bir komplikasyon gözlenmedi.

Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamızda, laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda oblik subkostal TAP bloğa göre posterior veya dual blokla daha etkin analjezi sağlandı. Dual TAP bloğun, daha geniş dermatom tutulumu sağlaması ve opioid gereksiniminin olmaması ile daha etkin olduğu kanısındayız.