İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-090

Uzamış prone pozisyonu kafa içi basıncını etkiler mi?

UFUK DEMİR, ÖZTÜRK TAŞKIN, AYŞE YILMAZ, VEYSEL GARANİ SOYLU, ZAHİDE DOĞANAY

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD


Giriş:
Prone pozisyonu süresince ve prone pozisyona geçişler sırasında birçok komplikasyon bildirilmiştir. Prone pozisyonu komplikasyonları arasında intrakraniyal basınçta (ICP) artış olduğunu bildiren çalışmalar da mevcuttur (1-2). Ancak ne zaman geliştiği ve klinik önemi hakkında yeterli veri yoktur.Bizim bu gözlemsel prospektif çalışmadaki amacımız, ARDS tanısı olup prone pozisyonuna alınan hastaların, prone pozisyonu süresince ultrason eşliğinde ONSD ölçümlerini yaparak, prone pozisyonunun intrakranial basınca etkisinin olup olmadığını ve oluyorsa da ne zaman etki ettiğini ortaya koymaktır.

Gereç ve Yöntem:
Çalışma gereç ve yöntemi CONSORT Diyagramında belirtilmiştir.(Şekil 1)

Bulgular:
Çalışmamızda; ARDS tanısı olan hastaların, 24 saatlik prone pozisyonu verileri analiz edildi. İntrakranial basınç artışı ve oksijenizasyon parametrelerinde yapılan analizler sonucunda, ONSD de anlamlı bir artış görülmedi. pCO2 değerlerinde de anlamlı bir farklılık yoktu. pO2/FiO2 ve pO2 değerleri ise tüm zamanlarda istatistiksel olarak anlamlı yükselmeye devam etti. SpO2 değerlerinde ise 12. saate kadar artış görüldü daha sonraki ölçümlerde anlamlı farklılık görülmedi.

Tartışma ve Sonuç:
Literatürde ideal prone pozisyonu süresi henüz belirlenememiş olup Proseva çalışması sonucunda yazarlar, ARDS’de mortaliteyi azaltmak için sedasyon ve nöromusküler blokaj uygulanarak aralıksız en az 16 saat süre ile prone pozisyonunu önermiştir(3). Prone pozisyonuyla ilgili komplikasyonlar bildirilmiştir. Bu komplikasyonlar arasında; plansız ekstübasyon, endotrakeal tüp obstrüksiyonu-yer değiştirmesi, periorbital ödem/fasial ödem ve fasial yaralanma risklerinde artış bulunmaktadır(1). ICP'nin değerlendirilmesi için en güvenilir yöntem ekstraventriküler drenaj gibi invaziv bir izleme cihazı aracılığıyla ICP'nin doğrudan ölçülmesidir. Ancak enfeksiyon ve hemoraji gibi majör komplikasyonlar gelişebilmektedir (4). Non-invaziv tekniklerden bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MRI) kullanılabilirse de bu teknikler pahalı, sonuçlara erişebilmek için zaman gerektirebilen ve yatakbaşı olmayan yöntemlerdir. Ayrıca ARDS’li hastalarda derin hipoksi olması nedeniyle, hastanın transportu esnasında sorunlarla karşılaşılabilir olması ulaşılabilirliği kısıtlamaktadır. Sağlıklı erişkinlerde normal ONSD 4.5- 5.0 mm arasında değişmektedir (5).Yaptığımız bu çalışma sonucunda; uygun sedasyon ve nöromüsküler blokaj varlığında ve uygun mekanik ventilasyon strateji uygulandığında prone pozisyonunun 24 saat boyunca kafa içi basıncı arttırmadığını ve güvenilir bir şekilde uygulanabilir olduğunu düşünmekteyiz.