İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-111

SUGAMMADEX SONRASI ALLERJİ GELİŞEN HASTADA ANESTEZİ DENEYİMİMİZ

Yakup Güdek, Fatih Şimşek

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Anafilaksi, hayatı tehdit edici durumlardan bir tanesi olup perioperatif süreçte yoğunilaç kullanımına bağlı sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Sugammadex, perioperetif süreçte kasgevşeticilerin etkisini reverse etmek amacı ile kullanılmaktadır ve sugammadex alerjisioldukça nadir görülmektedir. Genel anestezi altında sugammadexe bağlı anaflaksi görülmeihtimali 1/10.000’den daha azdır.

Olgu:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği tarafından elektif vajinal histerektomi+bilateralsalpingooferektomi operasyonu planlanan 53 yaşında, 80kg kadın hasta operasyon salonunaalındı. Preoperatif değerlendirmesinde hipertansiyon ve diabetes mellitusu mevcuttu veherhangi bir alerji öyküsü yoktu. Pulse oksimetre, noninvaziv arter monitorizayonu ve EKGile standart monitorizasyon uygulandı. Propofol 2mg/kg, fentanyl 1mcg/kg. roküronyum0,6mg/kg ile indüksiyon sonrası entübe edildi. Anestezi idamesi sevoflurane ve remifentanilinfüzyonuyla sağlandı. Postoperatif analjezi amacıyla 1gr parasetamol, 50mg petidin IV,dekürarizasyon amacıyla hastaya 2mg/kg sugammadex IV yapıldı. Sugammadexuygulamasından yaklaşık 3dk sonra damar yolunun bulunduğu sol kolda lineer, yaklaşık 10-15cm uzunluğunda ödemli eritematöz lezyon görüldü. Ayrıca hastanın yüzünün ve boynununsol yarısında çok sayıda ödemli, eritemli papüller görüldü. Başka bir bölgede herhangi birbulguya rastlanmadı. Hastaya 8mg deksametazon, 80mg predzinolon ve 45.5mg feniraminhidrohen maleat yapıldı. Yaklaşık 5dk sonra hastanın lezyonlarında gerileme olduğu gözlendi.Süreç boyunca hastanın vitalleri stabil seyretti. Spontan solunum çabası olan hasta elektifşartlarda ekstübe edildi. Oda havasında hastanın oksijen saturasyonu (SPO2) 91 olmasıüzerine nazal oksijen desteği verildi. 2dk sonra SPO2 98 olan hasta sorunsuz bir şekildeanestezi sonrası bakım ünitesine nakledildi. Buradaki takiplerinde hastanın lezyonlarınıngerilemesi ve vitallerinin stabil olması sonucu hasta kliniğine nakledildi.

Tartışma ve Sonuç:
Sonuç: Genel anestezi esnasında alerji ve anafilaksi dikkat edilmesi gereken birkonudur. Sugammadex alerjisi genel anestezi altında meydana geldiği için gözden kaçabilen,tipik olarak ilaç uygulanan kol ve yüz yarısını etkileyen bir alerjidir. Öncelikle hastanınvitalleri kontrol altına alınmalı, spontan solunumun yeterince sağlandığından eminolunmadıkça ekstübe edilmemeli ve ihtiyaç görülmesi halinde yoğun bakımda takipedilmelidir.