İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-047

İnfraklavikular Brakiyal Pleksus Bloğu Başarısını Değerlendirmede Shear Wave Elastografisinin Etkinliği

Ümran Yaman, Ülkü Aygen Türkmen, Döndü Genç Moralar, Okan Gürkan, Serhat Soylu, Fatma Korkan

SBÜ Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Periferik sinir bloğu ile bloke edilen sinirin innerve ettiği kasta elastik değişimi gösterebileceği için shear wave elastografi (SWE) kullanımının, blok başarısını değerlendirmede bir yöntem olabileceğini varsaydık. Bu çalışmada amacımız; üst ekstremitede infraklavikular brakiyal pleksus sinir bloğunun başarısını değerlendirmede SWE’nin etkinliğini belirlemek ve blok başarısının erken değerlendirilmesinde SWE yöntemi ile soğuk duyusu, pinpirik, motor blok ve perfüzyon indeksi testlerinin üstünlüğünü karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmamıza ultrason ve nörostimülator eşliğinde lateral sagittal infraklavikular brakiyal pleksus bloğu yapılan 45 hasta dahil edildi. Periferik sinir bloğu uygulamadan önce üst ekstremitede median, ulnar, radiyal, muskulakütanöz sinirlerin motor innervasyon sağladıkları belirli birer kastan SWE ile ölçüm alındı, blok uygulaması sonrasında 30 dk boyunca 5’er dk aralıklarla SWE ile ölçümler kaydedildi. Bu yöntemle kaslarda oluşan elastik değişimler ile eş zamanlı değerlendirilen soğuk duyusu, pinpirik, motor blok ve perfüzyon indeksi testleri karşılaştırıldı.

Bulgular:
Shear wave elastografi değerleri 5. dk dan, Perfüzyon indeksi değerleri ise 10. dakikadan itibaren blok başarısını öngörmede anlamlı bulundu. Değerlendirilen kriterler arasında SWE ölçümlerinin diğer parametreler ile karşılaştırıldığında en kısa sürede blok başarısını öngördüğü görüldü. Seçicilik, soğuk duyusu testi, pinpirik testi ve SWE için tüm zaman aralıklarında 1,0 bulunurken, motor blok testinde ilk 25 dk boyunca yapılan beş ölçümde 1,0 iken 30.dk ölçümünde 0,33 ve perfüzyon indeksinde ise ilk 5.dk hariç diğer tüm zaman aralıklarında 1,0 bulundu.

Tartışma ve Sonuç:
Sinir bloğu uygulamasının ilgili kaslarda elastik değerlerde değişime neden olduğu gözlendi. Bu çalışmada infraklavikular brakiyal pleksus blok başarısını değerlendirmede SWE’yi hem erken haberci olduğunu hem de tüm zaman aralıklarında diğer blok başarı değerlendirmesinde kullanılan yöntemlerden daha etkili olduğunu bulduk. Sonuç olarak çalışmamızda SWE’nin periferik sinir blok başarısını objektif olarak değerlendirebileceği ve rejyonel anestezide kullanılabileceğini öngörmekteyiz. Bu konuda yapılacak daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.