İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-030

Operasyon Sonrası Gelişen Vena Cava Superior Sendromunun Tanı ve Tedavi Süreci: Olgu Sunumu

ESMA KAPLAN ÇALIŞKAN, HAMZA NAKIR

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi


Giriş:
Süperior vena kava sendromu (SVKS) süperior vena kavada (SVK) kan akımının tıkanıklığa uğraması sonucu gelişen klinik tablodur. Yaygın olarak trombüs oluşumunun veya damar duvarının tümör infiltrasyonunun bir sonucudur. Patofizyolojik süreç intravasküler cihazların kullanımı veya maligniteden kaynaklanan ekstraluminal obstrüksiyon ile ilişkili SVK trombozu ile açıklanmaktadır. Nefes darlığı, yüzde ödem ve eritem, boyun ve kollarda ödem, boyun ve torasik venlerde dilatasyon başlıca semptom ve bulgularıdır. Tanı tipik semptom ve bulguların varlığı ile konur. Biz olgumuzda postoperatif SVKS gelişen, SVK'de ki tromboz kollateral akım ile tolere edilemeyip klinik bulguları dramatik şekilde kötüleşen, hızlıca tanı konup SVK'ye trombektomi (On Pump-Beating heart)+kalıcı port çıkarılması uygulanması ve yaklaşık bir aylık postoperatif takip sonrasında şifa ile taburcu edilen hastamızı sunmayı amaçladık.

Olgu:
Bilinen hastalığı olmayan 47 yaşında kadın hasta kabızlık, kanama şikayetleriyle Ocak 2022’de rektum adenokarsinom tanısı almış, radyoterapi sonrası internal juguler port kateteri ile iki hafta aralıklarla dört kür kemoterapi almıştır. Hasta temmuz 2022'de opere olduktan sonra serviste takip edilirken boyun, yüz ve üst ekstremitelerde siyanoz, ödem ve hastada nefes darlığı gelişmesi üzerine, GKS: 15, nabız:140 SpO2:96 TA:100/70 takipneik şekilde yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Yapılan kangazı tetkikinde anormallik saptanmadı. Hasta kardiyoloji ve göğüs hastalıkları kliniklerine konsülte edildi. EKO yapıldı ancak taşikardisi nedeniyle optimal değerlendirilemedi, LVEF: %55, sol ventrükül hipertrofik yorumlandı. Hastanın ABY açısından nefroloji kliniğine danışılması önerildi. Taşikardi sekonder sebeplere bağlandı. Kliniği hızlıca kötüleşmeye devam eden hasta da SVKS 'den şüphelenildi, yapılan batın USG ve çekilen toraks bt anjiyografisinde vena cava süperiorda trombüs saptandı. Hasta KVC kliniğine danışıldı. Streptokinaz tedavisi yeni cerrahi operasyon geçiren hastada kanamaya neden olacağından uygun görülmedi ve hasta trombektomi yapılması planlanarak KVC' ye devredildi. KVC kliniğince opere edilen hasta takip ve tedavisinin sonucunda taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Uzun süre port kateteri takılı malign hastalıklarda kateter sonrasında venöz yapıda trombüs oluşabileceği mutlaka akılda tutulmalıdır. Trombüse sekonder ani gelişen SVKS nda cerrahi tedavi hayat kurtarıcı olabilecektir.