İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-110

Claudin-5 sepsis ve septik şoklu hastalarda yeni bir prognostik biyobelirteç olabilir mi?

Pınar Karabacak, Mustafa Soner Özcan, Eyyüp Sabri Özden, Pakize Kırdemir

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD


Giriş:
Sepsis enfeksiyona karşı aşırı immün yanıt olarak tanımlanır ve dünyada en sık görülen, en ölümcül hastalıklardan biridir. Sıklığı gün geçtikçe artmakta ve tedavisi de zorlaşmaktadır. Septik şok ise dolaşımsal, hücresel ve metabolik anormallikler sonucu ortaya çıkan doku hipoperfüzyonu ve vazopresör gereksinimi olan sıvıya dirençli hipotansiyon olarak tanımlanmaktadır. Sepsisten daha ağır bir klinik durumdur ve mortalitesi tedaviye rağmen yüksektir. Tight junction bağlantılar, hücreler arası boşluklarda bulunurlar ve Zonulin, Cloudin 5 ve Ocludinler gibi çeşitli proteinlerin görev aldığı oldukça önemli yapılardır Bu nedenle biz bu çalışmada, sepsis ve septik şok hastalarında, serum Claudin 5 ve zonulin düzeylerinin prognostik değerini ve hastalık şiddeti ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Bu çalışmaya 44 sepsis ve 45 septik şok hastası dahil edildi. SOFA puanı ve APACHE 2 puanı hesaplandı. Ayrıca rutin klinik ve laboratuvar parametreleri ile serum Zonulin ve Claudin-5 seviyeleri değerlendirildi. İstatistiksel olarak elde edilen veriler sepsis ve septik şok grubunda karşılaştırıldı.

Bulgular:
Septik şok grubunda mortalite daha yüksekti . Septik şok grubunda, Serum Claudin 5 ve Zonulin düzeyleri daha yüksekti. Ayrıca Claudin-5 düzeyi <0.53 ng/ml olan hastalar ve Zonulin düzeyi <43.6 ng/ml olan hastaların sağkalımı daha uzundu. Daha da önemlisi, serum Claudin-5 seviyelerinin her iki grupta kötü sağkalımı öngören bağımsız bir prognostik faktör olduğu görüldü.

Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz veriler, beklendiği üzere septik şok hastalarında hastane içi mortalitenin belirgin olarak yüksek olduğunu, fakat sağkalım süreleri açısından anlamlı fark olmadığını göstermektedir. Önemli tight junction proteinlerinden olan Zonulin ve claudin 5 serum düzeylerinin septik şok hastalarında belirgin olarak daha yüksek olduğu saptandı. Dahası 46.6 ng/mL üzerindeki zonulin düzeylerinin ve 0.53 ng/mL üzerindeki Claudin 5 düzeylerinin kötü hastane içi mortalite ile ilişkili olduğunu saptadık. Ayrıca, serum Claudin-5 seviyeleri bağımsız prognostik faktördü ve hastanede kötü sağkalımı öngördü. Bu nedenle, sepsis hastalarında serum Claudin-5 düzeylerinin prognostik bir belirteç olabileceğini ve hastalığın daha kötü seyrini öngörebileceğini düşünmekteyiz.