İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-083

UYANIK FİBEROPTİK ENTÜBASYON OLGU SUNUMU

KEVSER OLCAR, ÇAĞLAR AYAR, BURCU ULUGÖLGE, HÜSEYİN ÖZKARAKAŞ, ZEKİ TUNCEL TEKGÜL

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ İZMİR BOZYAKA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ


Giriş:
Zor hava yolu anestezistler için hastayı ventile edememe riski taşıyan zor bir klinik durumdur. Öngörülebilmesi ve yönetimi için preoperatif ayrıntılı değerlendirme, planlama, ön hazırlık ve hasta ile iletişim önemlidir . Beklenen zor hava yolu vakalarında; hasta uyanık olmalı ve spontan ventilasyon korunacak şekilde hava yolu güvence altına alınmalıdır. Fiberoptik entübasyon böyle durumlarda uygun bir seçenektir.

Olgu:
Bilinen işitme engelli kohlear impilantlı, psikoz tanılı ve bilişsel fonksiyonlarında gerilik mevcut olan 21 yaş erkek hasta MNG ve tiroid amiloidozu ön tanıları ile tiroidektomi operasyonu için başvurdu. Hastanın laboratuar değerleri normaldi. FM’de mallampati 2, ağız açıklığı normal olarak değerlendirildi, ancak tiroid bezinin çok büyük olması sebebiyle hava yolu darlığı açısından zor entübasyon olabileceği öngörüldü. Preoperatif KBB tarafından vocal kordlar bilateral hareketli ve pasaj açık şeklinde değerlendirildi. Ameliyat salonunda anestezi ekibi tarafından hastanın tomografisi incelendiğinde distal trakeada darlık olması üzerine uyanık fiberoptik entübasyona karar verildi. Hasta operasyon odasında monitorize edildi ve nazal kanül ile 2L/dk’dan O2 verilerek oturur pozisyona alındı. İşlem hakkında bilgilendirildi. Ksilokain %10luk sprey ile işlem alanına anestezik uygulandı. Fiberoptik bronkoskop ile girilerek orofarenks değerlendirildi ve vokal kordlar görülerek rima glottisten geçildi . Spontan solunumu olan hastada işlem boyunca desatürasyon veya hemodinamide bozulma gözlenmedi. Rimadan geçildikten sonra 7 numara spiralli tüp bronkoskop üzerinden kaydırılarak hasta entübe edildi ve anestezi indüksiyonu yapıldı.

Tartışma ve Sonuç:
Zor hava yolu; ağız açıklığının kısıtlı olması, sınırlı tiromental mesafe, enfeksiyon, temporomandibular eklem problemleri ve obezite gibi durumların varlığında öngörülebilir ise ön hazırlık ve uygun ekiple yönetilebilir. Beklenmeyen durumlar için ise bir uygulama algoritması bulunmaktadır. Hastanın ventile edilip entübe edilemediği durumlarda LMA, tüp değiştirici klavuz, videolaringoskop gibi yöntemler veya bunların kombinasyonları tercih edilebilir. Fiberoptik entübasyon ise öngörülebilir ve beklenmeyen zor hava yolunda seçilebilecek önemli bir yöntemdir. Özellikle maske ile ventilasyonun da güvenli olmadığı ve aspirasyon riskinin olduğu vakalarda uyanık entübasyon için vazgeçilmez bir uygulama olduğu akılda tutulmalıdır.