İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-076

Pediyatrik hastada torakotomi sonrası postoperatif sürekli analjezi amaçlı erektor spina plan (ESP) kateteri uygulaması: Olgu sunumu

Onur Balaban, Büşra Eren Okumuş, Bayazıt Dikmen

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Pediatrik torasik cerrahide torakotomi yapılmış hastalarda ciddi postoperatif ağrı görülebilir. Erector spina plan bloğu (ESP) ultrason eşliğinde uygulanan bir interfasyal plan bloğudur. Erken dönem postoperatif ağrı kontrolünde tek başına ya da multimodal analjezinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.ESP’ye kateter yerleştirerek postoperatif analjezi süresini uzatmak mümkündür.Çalışmamızda diyafragma evantrasyonu nedeniyle torakotomi yapılan pediatrik bir hastaya yerleştirdiğimiz ESP kateteri ile postoperatif analjezi deneyimimizi paylaşmak istedik.

Olgu:
Hastanın ailesinden bu olgu sunumu için onam alındı. Diyafragma evantrasyonu tanısı ile torakotomi planlanan 12 yaşında 40 kg ağırlığında ASA I hasta ameliyathaneye alındı. Hastaya standart monitörizasyon uygulandı. Propofol, fentanil, lidokain ,roküronyum ile genel anestezi indüksiyonu yapıldı ve tek lümenli endotrakeal tüp ile entübe edildi. Tüp içerisinden 7 FR bronşiyal bloker bronskoskopi yerleştirildi. Cerrahi supin pozisyonunda torakotomi ile başladı. İdame anestezisi sevofluran ile sağlandı. Cerrahi bitişi hastaya ultrasonografi eşliğinde (Sonosite M turbo) 13-6 MHz lineer prob ile T7-T8 transvers proçesler görüntülenerek bu düzeyde ESP kateteri (20G 50 mm Tuohy Braun®) yerleştirildi. 5 ml bupivakain (%0,25), 5 ml lidokain (%1) toplam 10 ml verildi. Hasta operasyon odasında ekstübe edildi. Derlenme odasında verbal ağrı skalası (VAS) 2/10 idi. Postoperatif 1.gün ağrı vizitinde vizüel ağrı skalasına göre VAS:8 (5 cc lidokain %1, 5 cc bupivakain %0.25 10 cc volum) ESP kataterden uygulama sonrası VAS:2 olduğu görüldü. Hastanın 4-6 saat ağrısı olmadı. İkinci gün VAS:6 uygulama sonrası VAS:2, 3.gün VAS:4 uygulama sonrası VAS:0 olarak kaydedildi. Postoperatif 4.gün kateteri çekildi. Yatışı süresince 3*200 mg parasetamol, 1*1 100 mg tramadol intravenöz olarak uygulandı.

Tartışma ve Sonuç:
Torakotomi sonrası ağrı afferentlerini bloke edebilecek tek bir analjezik teknik bulunmadığından, analjezik yaklaşım multimodal özellikli olmalıdır. ESP blok multimodal analjezinin bir parçası olarak değerlendirilebilir (1). Opioid tüketimini azaltarak etkili bir analjezi sağladığına dair literatürde çalışmalar mevcuttur (2). Pediatrik hasta grubunda ESP kateter yerleştirilmesi; torasik epidural kateter ve paravertebral bloğa göre tekrarlanabilirliği, uygulama güvenliği açısından iyi bir alternatif olabilir.