İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-066

Yoğun bakım ünitesinde ağrı yönetimi amacıyla ultrasonografi eşliğinde supra-inguinal fascia iliaca blok uygulaması: Vaka serisi

Caner Genç, Ahmet Haydar Peçe

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Yoğun bakım ünitelerinde etkin bir şekilde analjezi sağlanması; ağrıya sistemik yanıtı, katabolik reaksiyonları engellemekte, yara yeri iyileşmesini hızlandırmaktadır ve diğer bir çok olumlu sonuçlarla beraberdir. Klinik pratikte genellikle opioid bazlı monomodal analjezik yöntemler kullanılmaktadır. Bununla birlikte, opioidlere bağlı gelişen çoklu yan etkiler ve bağımlılık monomodal analjezi için ciddi bir limitasyondur. Multimodal analjezi eşliğinde uygulanan nöroaksiyel ve periferik sinir bloğu teknikleri yoğun bakım hastalarında ağrı yönetimi için önemli bir rol oynayabilir. Bu sayede sistemik tedavilere kıyasla daha düşük yan etki oranı ile daha iyi bir analjezi elde edilebilir. Ultrasonografi rehberliğinde rejyonal anestezi teknikleri yoğun bakım ünitelerinde klinik pratikte halen yeterince yer bulamamaktadır. Biz burada; yoğun bakım kliniğimizde ağrı yönetimi sağlamak amacıyla, ultrasonografi eşliğinde suprainguinal fascia iliaca plan bloğu (SIFIB) uyguladığımız beş hastadan oluşan vaka serisini sunmak istedik. Yoğun bakım ünitelerinde rutin olarak kullanılan analjezi protokollerine rejyonal anestezi tekniklerinin kullanımını entegre eden bir dizi potansiyel endikasyon oluşturmayı amaçlıyoruz.

Olgu:
Hastalardan katılım ve veri yayınlama için yazılı bilgilendirilmiş onam alındı. SIFIB, yaşları 40 ile 75 arasında değişen üç kadın ve iki erkek hastada analjezi amacıyla kullanıldı. Parsiyel kalça protezi ve tibia kırığı ameliyathanede uygulanan cerrahi girişimlerdi (Resim 1). Blok uygulaması sırasında her hasta için toplamda 50 ml %0.25 bupivakain kullanıldı. Hastaların ultrasonografi eşliğinde uygulanan SIFIB öncesi ve sonrası ağrı skorları kayıt edildi (Table 1).

Tartışma ve Sonuç:
Beş hastadan oluşan vaka serimizde, SIFIB sonrası hastaların ağrı skorları bir saat içerisinde anlamlı şekilde geriledi (table 1). Ayrıca blok ilişkili bir komplikasyonla karşılaşmadık. Ultrasonografi rehberliğinde uygulanan SIFIB nispeten yüzeyel ve güvenli bir bloktur; enjeksiyon sırasında nörovaskuler yaralanma ihtimali düşüktür. SIFIB için literatürde yüksek volümde lokal anestezik kullanımını destekleyen çalışmalar yer alsa da, yoğun bakım hastalarının yüksek frajilite skorları akılda tutulmalı; lokal anestezik sistemik toksisitesine karşı dikkatli olunmalıdır. Kalça cerrahisi geçiren ve yoğun bakımda takip edilen hastalarda SIFIB uygulamasının önemli avantajlarından biri de blok uygulaması için hastaya pozisyon vermeyi gerektirmemesidir.